Bagare och konditor
“Utbildningen på Ljunkan har betytt väldigt mycket. Den har lett till att jag har ett jobb inom ett yrke som jag verkligen brinner för, ett jobb som är roligt att gå till.
Det bästa med utbildningen var att få jobba mycket praktiskt, att lära genom att göra.”
Linnea Axelsson, Bagare och konditor på Nyfiket i Mjölby
Vad gör en konditor?
En konditor arbetar med att tillverka olika produkter såsom bakelser, småkakor, cupcakes och tårtor. Som konditor tillverkar du ofta produkter utifrån önskemål från kunder. Det kan vara exempelvis bröllopstårtor, specialdesignad bakelser eller en speciell sorts chokladpralin som kunden vill ha. I yrket är det bra att vara kreativ och ha en känsla för det estetiska samt en god uppfattning om hur smaker och råvaror kan kombineras.
Arbetsmarknaden för en konditor är stor. Yrket gör det möjligt för dig att jobba både i Sverige och utomlands. Som utbildad konditor kan du jobba både på de större och de mindre konditorierna eller i något av de många butiksbagerierna som finns. Även många SPA-hotell och konferensanläggning har egna konditorer anställda för att tillverkar desserter och fika buffeer till företagens gäster.
Efter avslutad gymnasieutbildning kan du läsa vidare inom yrket på flera YH utbildningar i Sverige. Utbildningarna är CSN berättigade. Utbildningarna är 1:åriga och ger dig möjlighet till att genomföra ditt gesällbrev.
Vill du studera vidare utomlands finns också möjligheten i flera olika länder, däribland Schweiz som har en (CSN berättigad) vidareutbildning inom konditori.
För dig som gillar att tävla finns det en mängd olika konditori tävlingar som anordnas av branschen varje år.
Vad gör en bagare?
En bagare arbetar med att tillverka olika produkter såsom bullar, wienerbröd, limpor och franskbröd. Som bagare använder du dig av många olika tekniker och tillverkningssätt för att göra de produkter som kunderna efterfrågar. Bagare arbetar med allt ifrån degar som innehåller egentillverkad surdeg till att tillverka söta frasiga wienerbröd. I yrket är det bra att vara kreativ och ha en känsla för det estetiska samt en god uppfattning om hur smaker och råvaror kan kombineras.
Arbetsmarknaden för en bagare är stor. Yrket gör det möjligt för dig att jobba både i Sverige och utomlands. Som utbildad bagare kan du jobba både på de större och de mindre bagerierna eller i något av de många butiks bagerierna som finns.
Efter avslutad gymnasieutbildning kan du läsa vidare inom yrket på flera YH utbildningar i Sverige. Utbildningarna är CSN berättigade. Utbildningarna är 1:åriga och ger dig möjlighet till att genomföra ditt gesällbrev.
Vill du studera vidare utomlands och fördjupa dina kunskaper finns även möjligheten i flera olika länder. För dig som gillar utmaningar och att tävla finns det en mängd olika bageri tävlingar som anordnas av branschen varje år.