Frilansande kock
“Utbildningen på Ljunkan har gett mig en bra grund för min framtida karriär att arbeta i kök och servering. Jag valde själv att satsa mer på kök och det jag lärt mig under mina tre år har jag haft mycket användning av i arbetslivet och i min utveckling.
Det bästa med utbildningen var våra lärare. Man tror att det är uppdelat lärare och elever men så var det inte, vi var mer som kollegor som hjälpte varandra framåt. Jag har själv fått mycket hjälp av lärarna eftersom jag spenderat mycket tid på skolan för att förbereda mig inför olika tävlingar jag varit med i. De lägger mycket tid på elever som satsar på något större som tävlingar men samtidigt så vet de att de andra eleverna är lika viktiga, vilket gör att det inte blir någon uppdelning i klassen.”
Thithima Srirasa, frilansande kock, Culinary Arts Academy i Schweiz
Vad innebär kockyrket?
Att arbeta som kock är väldigt varierande och du har du stor möjlighet att utveckla din kreativitet. En arbetsdag kan se ut på olika sätt, till exempel kan dagen inledas med förberedelse, så kallat prepp inför kvällen, såser tillreds, grönsaker hackas och fisk eller kött förbereds. När matsalen är öppen ägnar sig kocken åt att tillreda maten som gästerna beställer och lägga upp förrätter, varmrätter och desserter snyggt på tallrik. Arbetsmarknaden är enorm och du kan välja att arbeta på en mängd olika restauranger, alltifrån traditionell svensk matlagning till sushi och allt däremellan. Arbetstiderna kan variera mellan lunch, kväll och helg. Du har dessutom möjlighet att få jobb över hela världen. Många kockar väljer att arbeta säsong på olika platser i Sverige, till exempel Gotland på sommaren och Åre på vintern. Framtidsutsikterna är mycket goda eftersom det är stor brist på utbildade kockar. Utbildningen öppnar upp för att vidareutbilda sig inom yrket som till exempel kökschef eller dietist.
Vad innebär serveringsyrket?
Att arbeta med servering innebär att du är restaurangens ansikte utåt. Du behöver tycka om människor och brinna för ett ge bra service. En arbetsdag är ofta väldigt varierad där vanliga arbetsuppgifter är att servettbrytning, putsa glas och bestick, duka och se till att matsalen ser inbjudande ut. När matsalen är öppen arbetar man med att ta upp beställning från gäster, rekommendera mat och dryck, bära fram mat, duka av tallrikar och se till att gästerna är nöjda. Det finns många olika restauranger att arbeta på, allt från lunch- till kvällsrestaurang men även hotell och festvåningar som ofta anordnar större banketter, bröllops eller företagsevent. Du har dessutom möjlighet att arbeta över hela världen eller som säsongsanställd på Sveriges turistorter. Framtidsutsikterna är mycket goda eftersom det är stor brist på utbildad serveringspersonal. Utbildningen öppnar upp för att vidareutbilda sig inom yrket som till exempel restaurangchef, sommelier, bartender eller eventansvarig.