Hoppa till huvudinnehåll

Vård- och omsorgsprogrammet

Vill du jobba med människor och göra skillnad? 

På vård- och omsorgsprogrammet lär du dig allt om att ta hand om andra, kanske på ett sjukhus, i ambulans, på ett behandlingshem eller inom hemsjukvården. 
Du får lära dig att diskutera och fundera på vad som är rätt och fel i olika situationer. Du får träna på att ta svåra samtal och hantera olika situationer. 

Den här utbildningen är perfekt för dig som gillar att möta nya människor, vill hjälpa och ta hand om andra, samt lära dig hur människor fungerar utifrån olika perspektiv och spela en avgörande roll i att förbättra människors livskvalitet. 

Under utbildningen kommer du att göra 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL), vilket kommer att ge dig erfarenhet från arbetslivet, samt ge dig möjlighet att knyta kontakter med branschen.

Linnégymnasiet är en del av Vård- och omsorgscollege och vi har en lång erfarenhet av vårdutbildning. Här får du både teori och mycket praktisk träning i våra välutrustade metodsalar. Våra lärare är professionella  och hjälper dig att bli redo för arbetslivet.

Efter en yrkesexamen på vård- och omsorgsprogrammet är du anställningsbar som undersköterska och kan arbeta inom exempelvis sjukvården, psykiatrin, äldreomsorgen eller personer med funktionsvariationer. 

Genom att välja kurser som ger särskild behörighet har du också möjlighet att vidareutbilda dig till t.ex. fysioterapeut, ambulanssjukvårdare, sjuksköterska, arbetsterapeut, polis eller socionom.

Lärling

Från åk 2 kan du välja att gå programmet i lärlingsform. Det innebär att du gör 50% av din utbildning på en arbetsplats.

För dig som inte är fullt behörig

På våra nationella program kan du välja att gå IMV eller IMY om du inte är fullt behörig till programmet. IMV innebär att du läser de ämnen du behöver för att bli behörig samtidigt med kurserna som ingår i programmet. 
IMY innebär att du läser en mer praktiskt inriktad utbildning med fokus att bli anställningsbar.

 

Senast uppdaterad den 15 oktober 2024