Hoppa till huvudinnehåll

Estetiska programmet - Bild och formgivning

Programmet erbjuder ett stort utbud av inriktningskurser inom bild- och formgivning, bildteori, hantverk och digitalt skapande. Dessutom finns möjligheten att utveckla andra estetiska förmågor inom exempelvis musik, hantverk och teater! Du kan se fram emot tre utvecklande och kreativa gymnasieår på det estetiska programmet, med siktet inställt på framtida universitetsstudier eller konstnärlig vidareutbildning.

Du ges möjlighet att utveckla materialkunskap med olika tekniker och förmågan att kommunicera tankar och idéer med estetiska uttrycksmedel. Lär dig uttrycka din konst med digitala verktyg inom foto, film och grafisk design. Genom de gymnasiegemensamma kurserna får du även en bra grund för vidare studier på högskola eller universitet. Skoldagarna består av en blandning av gymnasiegemensamma och estetiska ämnen.

Vad innebär inriktningen bild- och formgivning hos oss?

Tre år i våra vackra ateljéer med bild och formgivning i fokus innebär bland annat att du får teckna, måla, göra tryck och skulptera inom olika genrer och material. Du får utveckla ditt konstnärliga uttryck och skapande i ett brett utbud av kurser inom bild, formgivning och bildteori. I digitalt skapande utvecklar du färdigheter inom t ex grafisk design, foto och film då vi bl a jobbar med Adobe-paketets program. Vi samarbetar med externa aktörer för att ställa ut elevkonst på olika konstscener i Linköping.

På S:t Lars gymnasium är teaterproduktion ett återkommande tema i samarbete med musikprogrammet. Förutom att själv stå på scenen får du tillämpa dina konstnärliga förmågor i praktiken genom att skapa kostymer, rekvisita och scenografi.

Möjlighet att välja ytterligare fördjupningskurs inom teater

När du läser Estetiska programmet med inriktning bild och formgivning på S:t Lars gymnasium har du möjlighet att i trean välja ett fördjupningsspår inom scen och teater. Det innebär att du läser kursen Scenisk gestaltning och då får delta med en roll i en stor teaterproduktion som skapas tillsammans med musikeleverna. Produktionen sätts upp på Sagateatern i Linköping och brukar vara en känd musikal. Vi samarbetar med externa aktörer inom till exempel ljud, ljus och smink.

Väljer du inte detta spår läser du istället Psykologi 1 och Filosofi 1. Du kommer fortfarande att delta i förberedelserna till teateruppsättningen, innan och bakom scen med exempelvis produktion av rekvisita och scenografi.

Våra ateljéer är alltid öppna

I de vackra ateljéerna står dörrarna alltid öppna och det pågår en ständig aktivitet bland penslar och pannåer, både under och efter lektionstid! Våra erfarna konstpedagoger vägleder dig i skapandeprocessen och samordnar projekt med flera externa samarbetspartners. Vi har hittills gjort samarbeten med bland annat Ung Konst Öst, Liljeholmens konst- och designskola, Galleri Skådebanan och Lundkvist Media.

Elever berättar om Bild och form-programmet


Vanliga frågor om Bild och form-programmet

  1. Vilka tekniker lär man sig inom estet bild och form?

    Hos oss får du möjlighet att bredda dina materialkunskaper och utveckla ditt skapande. Du får hos oss jobba med lera, ståltråd, akryl, akvarell, trycktekniker, blyerts, bläck mm.


  2. Hur ser lokalerna ut?

    Du kommer att få skapa fritt i en av våra många ljusa ataljeér, där du alltid har tillgång till olika material inom bild och form.


  3. Behövs förkunskaper?

    Nej, inga förkunskaper behövs förutom ett brinnande intresse.


  4. Jobbar man med digitala verktyg inom bildämnet?

    Inom programmet kan man läsa en kurs som heter digitalt skapande 1, 100 poäng. Inom ramen för denna kurs får man som elev prova olika digitala verktyg.

 

 

Se kurserna som ingår i Bild och form-programmet

Gymnasiegemensamma ämnen 
Svenska/SVA 1 100 p
Svenska/SVA 2 100 p
Svenska/SVA 3 100 p
Engelska 5 100 p
Engelska 6 100 p
Matematik 1b 100 p
Naturkunskap 1b 100 p
Historia 1b 100 p
Historia 2b - kultur 100 p
Religionskunskap 1 50 p
Samhällskunskap 1b 100 p
Idrott och hälsa 1 100 p
   
Programgemensamma ämnen 
Estetisk kommunikation 1 100 p
Konstarterna och samhället 50 p
   
Inriktning
Bild och form 1b 100 p
Bild 100 p
Form 100 p
Bildteori 100 p
   
Programfördjupning
Estetisk kommunikation 2 100 p
Formgivning 1 100 p
Digitalt skapande 1 100 p
Scenografi mask och kostym 100 p
   
Valbart  
Scenisk gestaltning 1 100 p
Eller  
Psykologi 1 50 p
Filosofi 1 50 p
   
Individuellt val* 200 p
   
Gymnasiearbete 100 p
   
Totalt 2500 p

*Som elev på S:t Lars gymnasium har du tillgång till alla kurser som de kommunala gymnasierna erbjuder tillsammans. På vår skola ger vi indvalkurserkurser inom till exempel musik, så som ensemblespel och  musikproduktion, bild- och form, hantverk, dans mm.

Följ oss på sociala medier

Se utställningar och andra event från S:t Lars gymnasium.

Senast uppdaterad den 7 november 2023