Hoppa till huvudinnehåll

Prövning i grundläggande kurser

Om du vill höja ditt betyg eller få betyg i en kurs du inte har läst tidigare kan du läsa in kursen på egen hand och göra en prövning.

Om våra prövningar

Du kan göra prövning i engelska, matematik och svenska som andraspråk.

Du har rätt att göra en prövning inom vuxenutbildning om du är folkbokförd i Sverige. Du behöver inte vara folkbokförd i Linköping kommun för att göra en prövning på Linvux. 

Om du blivit antagen till en kurs och anmäler dig till prövning i samma kurs där prövningsdatumet infaller under kursperioden kommer vi stryka dig från prövningen. Du behöver då anmäla dig till ett prövningstillfälle som infaller efter avslutad kurs. 

Prövning för gymnasieelever

Om du går på gymnasiet behöver du vända dig till din gymnasieskola om du vill göra en prövning. 

Erbjuder inte din skola den aktuella kursen kan du anmäla dig till prövning inom vuxenutbildning efter att du avslutat dina gymnasiestudier. 

Inför prövningen deltar du inte i någon undervisning utan läser in på egen hand de kunskaper som ingår i kursplanen. Prövningen går ut på att en lärare gör en bedömning av dina kunskaper utifrån kursens kunskapskrav. 

Skrivdag

På skrivdagen behöver du uppvisa giltig ID-handling (ID-kort, svenskt pass eller svenskt körkort) samt ta med det material som behövs som penna, sudd, miniräknare med mera, beroende på vilken kurs du prövar i. 

Provet skrivs på Kunskapsgallerian. Sankt Larsgatan 46, 582 24 Linköping

Prövningsperioder

Vi har bestämda perioder då vi erbjuder prövningar i grundläggande kurser. 

Prövningsperiod 1

Kurser som erbjuds:

  • Grundläggande engelska: nationell delkurs 4, Grundläggande matematik: nationell delkurs 4, Grundläggande svenska som andraspråk: nationell delkurs 4

Ansökan öppnar: 22 januari

Ansökan stänger: 16 februari

Skrivdag: Vecka 12 (18-22 mars). Vissa prövningar kan påbörjas tidigare.

Betyg skickat till UHR: 5 april.

Prövningsperiod 2

Kurser som erbjuds:

  • Grundläggande engelska: nationell delkurs 4, Grundläggande matematik: nationell delkurs 4, Grundläggande svenska som andraspråk: nationell delkurs 4

Ansökan öppnar: 11 mars

Ansökan stänger: 5 april

Skrivdag: Vecka 22 (27-31 maj). Vissa prövningar kan påbörjas tidigare.

Betyg skickat till UHR: 14 juni.

Prövningsperiod 3

Kurser som erbjuds:

  • Grundläggande engelska: nationell delkurs 4, Grundläggande matematik: nationell delkurs 4, Grundläggande svenska som andraspråk: nationell delkurs 4

Ansökan öppnar: 19 augusti

Ansökan stänger: 13 september

Skrivdag: Vecka 42 (14-18 oktober). Vissa prövningar kan påbörjas tidigare.

Betyg skickat till UHR: 1 november

Betyg

Du kan beställa samtliga prövningsbetyg genom att ta kontakt med Linvux funktionsbrevlåda. 

Kostnad för prövning

Det kostar 500 kronor per kurs att göra en prövning. Efter att du skickat in din ansökan handlägger skolan din ansökan. Efter vi handlagt den kommer du få information om hur du går till väga för att betala avgiften. Avgiften är inte återbetalningsbar.

Prövningen är kostnadsfri för dig som har fått betyget F/IG i den kurs du vill göra prövning i. Du behöver tillhandahålla ett betygsutdrag i samband med handläggningen av din ansökan. 

Förbered dig inför prövning

Det är viktigt att du tar reda på vad som ingår i din prövning. Ta därför en titt på anvisningarna för de kurser du ska göra prövning i. Du skaffar själv de läromedel som står i anvisningarna.

Prövningsanvisningar innehåller information om läromedel, delprov, material, kunskapskrav med mera. 

Kursinformation

GRNENGD
Poäng: 200

Läromedel

Förbered dig gärna med valfri lärobok med texter för engelska delkurs 4, till exempel Stepping Stone Delkurs 4.

Prövningens delar

Prövningen består av fyra delar: skriftlig produktion, hörförståelse, läsförståelse, realia och muntlig produktion. Den muntliga delen genomförs sist och endast om du har ett godkänt resultat på övriga delar. Samtliga delar måste vara godkända för att du ska kunna få ett godkänt resultat på prövningen.

Del 1: Skriftlig produktion och interaktion

Den första delen prövar dina kunskaper gällande skriftlig produktion och interaktion.

Del 2: Hör- och läsförståelse

Den andra delen prövar dina kunskaper gällande hör- och läsförståelse.

Del 3: Realia

Den tredje delen är en skriftlig hemuppgift som prövar dina kunskaper gällande realia. Du ska även kunna jämföra och diskutera olika företeelser i engelskspråkiga länder. Information samt material tillhandahålls vid första prövningstillfället. Notera att alla texter blir granskade genom vår plagiatkontroll Ouriginal. 

Del 4: Muntlig presentationoch interaktion

Den fjärde delen testar din förmåga att muntligt producera och interagera med utgångspunkt i elevens realiaarbete. 

Kontakt

Du får kontaktuppgifter till examinator cirka 1½ vecka före prövningsperioden börjar.

Kursinformation

Kurskod: GRNMAT2

Poäng: 600

Läromedel

Valfri kursbok för grundläggande matematik

Provinformation

Prövningen består av två skriftliga prov

Skriftligt prov

Tid: 2 timmar

Kontakt med examinator

Du får kontaktuppgifter till examinator cirka 1½ vecka före prövningsperioden börjar.

Kursinformation

Kurskod: GRNSVA2

Poäng: 700

Läromedel

Vi använder Språket grunden till din framtid (Cécile Tartar och Marie-Helen Osbeck) som kurslitteratur, men annat läromedel på motsvarande nivå kan vara likvärdigt. Du behöver inte vara inläst på boken men det kan vara bra att se nivån.

Provinformation

Prövningen består av två skriftliga prov och en muntlig del. Dessutom ska en roman läsas och redovisas muntligt. Vid behov kompletteras prövningen med ytterligare en uppgift. Del 1 och 2 görs vid samma provtillfälle.

Skriftlig prövning, del 1: Läsförståelse

Fleralternativslösningar och utförligare skriftliga svar.Här testas både läsförståelse av texter av olika slag och förmåga att dra slutsatser och göra tolkningar av texter. Dessutom bör du kunna förklara din tankegång och ge lämpliga exempel ur texterna som stöd till dina svar. 

Skriftlig prövning, del 2: Uppsatsprov

På provet kommer du att få en uppgift där du ska skriva en text i en tänkt situation. I provet testas din förmåga att läsa och tolka uppgiften, anpassa dig till mottagaren, dina kunskaper om vad som är typiskt för texttypen som anges i instruktionen och din förmåga att uttrycka dig i skrift. Ditt språk ska fungera så att din tankegång går fram till läsaren och utan fel som försvårar läsningen av texten. 

Muntlig del: romanredovisning och argumenterande uppgift

Du ska läsa en roman. Den redovisas i ett samtal, där du får berätta om boken och diskutera den med läraren och övriga elever som prövar kursen. Då testas läsförståelse och muntlig förmåga. Utgå från de här frågorna:

  • Berättarperspektiv: Vem berättar historien: Är berättelsen berättad i första person eller i tredje person? Hur påverkar det vad vi får veta, vems perspektiv vi får? Motivera!

  • Tidsperspektiv ELLER språket: Berättas allt i tidsordning (kronologisk ordning) eller "hoppar" berättelsen fram och tillbaka mellan olika tidspunkter (t.ex. i tillbakablickar)? Hur påverkar det läsupplevelsen och förståelsen för huvudpersonen? ELLER: Hur är språket: mycket bildspråk (likelser, metaforer, symboler m.m.), mycket dialog (dialekt, slang m.m.), korta meningar osv. Vad gör det med läsningen? Exemplifiera!

  • Personbeskrivning och orsakssamband: Vilken av personerna blev du mest intresserad av och varför? ELLER: Vilken person är viktig för bokens handling anser du och i så fall på vilket sätt? ELLER: Förstår man varför huvudpersonen är/gör som hen gör? Hur skriver författaren för att man ska förstå det, eller hur skulle författaren ha skrivit för att man ska förstå det?

  • Välj ut ett ställe i boken som på något sätt är viktigt. Det kan vara ett tillfälle som påverkar huvudpersonen på ett tydligt sätt, eller ett avgörande ögonblick för handlingen (alltså att något händer som gör att saker ändras, att problem blir lösta eller något som leder till katastrof). Läs upp ett kort stycke från detta ställe och förklara varför du valt ut just det. Har du någon efarenhet av något liknande?

I den argumenterande delen får du en uppgift, en kortare stund till förberedelse och sedan gör du en presentation där du får argumentera för ditt ställningstagande.

Du ska läsa en roman (som inte är en barnbok eller s k Lättläst litteratur). Här följer en lista med förslag:

  • Mig äger ingen av Åsa Linderborg lätt struktur, en del svåra ord

  • Allt jag fått lära mig av Tara Westoverkorta meningar, en del svåra ord

  • Lucy av Jamaica Kincaid kort roman, en del ovanliga liknelser och ord

  • Bränn alla mina brev av Alex Schulmanlätt meningsbyggnad, händelser i nutid och i dåtid

  • Sista sommaren av Eleonore Holmgrenlätt meningsbyggnad

Kontakt med examinatorDu får kontaktuppgifter till examinator cirka 1½ vecka före prövningsperioden börjar.

Ansökan till prövning - grundläggande kurser

Här kan du anmäla dig till prövning i grundläggande kurser. Kolla först prövningsperioderna för att se vilka prövningar som ges för vilken period och använd sedan anmälningsformuläret för den prövningsperioden för den kurs som du vill pröva i. Vi har platsbegränsning på hur många som kan bli antagna till prövningar och du kan endast bli antagen till högst tre kurser per prövningsperioder.

Observera: Nästa ansökan till period 3 öppnar: 19 augusti och stänger: 13 september

Senast uppdaterad den 6 april 2024