Vård- och omsorgsutbildning
Vill du arbeta som undersköterska, vårdbiträde, skötare, vårdare, personlig assistent eller med socialt arbete? Då är vård och omsorg rätt utbildning för dig. Yrket undersköterska kommer inom några år bli en skyddad yrkestitel.
Om vård- och omsorgsutbildningen
Vi har lång erfarenhet av vårdutbildning och vi samverkar aktivt med arbetslivet. Våra erfarna lärare erbjuder dig en utbildning utifrån dina förutsättningar och önskemål. Tillsammans med studie- och yrkesvägledare och lärare gör du en planering för dina studier.
Du kan läsa enstaka kurser eller en sammanhållen utbildning på två terminer för vårdbiträde eller tre terminer för undersköterska. Du kan eventuellt validera dina kunskaper om du har jobbat länge inom yrket.
Du kan välja att läsa på skolan med lärarledda lektioner eller på distans via vår lärplattform. En del av våra kurser ha obligatoriska moment som seminarier och prov. Dessa obligatoriska moment presenteras i vår lärplattform. Som distanselev har du också möjlighet att sitta och studera i läroteket där du kan få handledning av våra lärare.
Kursupplägg och förkunskaper
Undersköterska läses i tre block och vårdbiträde läses i två block. Här kan du läsa vilka förkunskaper du behöver och vilka kurser som ingår i utbildningen.
Kursstart
Vi har kursstart för vård- och omsorgssutbildningarna två gånger per år. Du kan söka in till utbildningarna under ansökan och antagning som du hittar längst ner på sidan.
Om du har några frågor kring äldreomsorgslyftet kan du kontakta vår studie-och yrkesvägledare Inger Ek.
APL
Under utbildningen ingår det APL (arbetsplatsförlagt lärande) som en viktig del av utbildningen. Vi har välutrustade metodrum där du får öva på olika praktiska moment som gör att du blir väl förberedd inför din APL.
Validering
Vid validering görs en kartläggning och bedömning av dina kunskaper och erfarenheter. För att du ska få formell kompetens (betyg) på dina kunskaper görs bedömningen mot kursplaner och kunskapskrav i Vård- och omsorgsprogrammet.
Valideringen inleds med ett samtal med läraren för att kartlägga de kunskaper du har. Planering av valideringen görs med utgångspunkt från dina individuella kunskaper. Beroende på vilken kurs du ska validera sker den muntligt, skriftligt eller praktiskt. Den kan ske individuellt eller i mindre grupp. Om du behöver komplettera delar av en kurs gör vi tillsammans en studieplanering som passar dig. Som avslutning får du ett formellt betyg på den aktuella kursen.
Läromedel - Låna böcker gratis
Väljer du att läsa närstudier hos oss får du låna läromedel under utbildningen.
Vård- och omsorgscollege
Vi är stolta över att vara certifierade inom Vård- och omsorgscollege i Östergötland. Certifieringen är en kvalitetssäkring på att du får den utbildning som branschen efterfrågar.
Efter utbildningen
Du har goda möjligheter att få en anställning inom vård och omsorgsyrken som till exempel undersköterska eller vårdbiträde beroende på din utbildning.
Besöksadress: Sankt Larsgatan 46 (se karta)
Besöksadress : Sankt Larsgatan 46
Postadress:
Linköpings kommun
Linvux Linköpings vuxenutbildning
Klostergatan 49 581 81 Linköping
Undervisningen bedrivs på Kunskapsgallerian.
Administratör: Helen Palmqvist
Tel: 013-207727
Rektor: Annika Lindhe-Petersson
Tel: 013-263180