Linköpingsinitiativet presenterar: Arla

Arla

På Roxtorpsgatan i Linköping ligger Sveriges största specialmejeri. Här produceras det mesta av all Arlas yoghurt i Sverige, all gräddfil, all crème fraiche, hela det laktosfria sortimentet och mycket mer. En av få produkter man inte levererar är vanlig färsk mjölk. Vi pratar med Martin Larsson och Herman Drotz som berättar mer om hur de förbättrar för framtiden – både regionalt och globalt.

En stor del av Östergötlands medborgare har en Arla-bonde som närmsta mjölkbonde. En stor del av mjölken från regionen hanteras i mejeriet i Linköping. Samtidigt tillhör mejeriet Arlas globala organisation som satsar stort på att förbättra verksamhetens hållbarhet. Man har satt upp hårda interna mål, förändrat processer och gjort investeringar som leder till miljöbesparingar.

– Lokalt har flera miljoner investerats för ökade möjligheter till energiåtervinning, berättar Martin. För att producera säkra livsmedel går det åt stora mängder energi, och den energin kan vi nu återanvända tack vare satsningar för att uppdatera våra processer. Våra bilar som levererar till butikerna går också alla på fossilfritt bränsle, vilket är mer hållbart och även ett sätt för oss att föregå med gott exempel.

En verksamhet med naturnära koppling

Herman berättar att Arla har åtagit sig att på en global nivå jobba mot Science Based Targets-initiativets mål som bland annat omfattar Parisavtalets strävan att begränsa den globala uppvärmningen till max 1,5 grader. Utöver det har även egna delmål satts, till exempel att minska koldioxidutsläppen med 63 procent till år 2030. Ett långsiktigt mål för Arla globalt är också att vara koldioxidneutrala till år 2050 – men många anläggningar jobbar hårt för att uppnå det målet ännu tidigare. 

Som en stor aktör inom livsmedel ser man det som viktigt att ta lead i att driva förändringsprocessen. Det är även någonting man upplever att både kunderna och mjölkbönderna förväntar sig. Arla är ett kooperativ som ägs av dess bönder och det är tydligt att bönderna lever av naturen och jorden. För dem är det otroligt viktigt att den biologiska mångfalden och de öppna landskapen bevaras och främjas. 

– Det kommer inte bara oss och konsumenterna till gagn, utan dessutom andra livsmedelsproducenter i regionen som till exempel får hjälp med pollinering av skördar, säger Martin. Vi odlar mat på marker som annars kanske gått till skogsproduktion. Sveriges livsmedelsförsörjning är en fråga som fått extra tyngd de senaste åren. 

Kunskapsutbyte och inspiration på flera fronter

Både Herman och Martin ser ett stort värde i att vara med i Linköpingsinitiativet. Dels för att få inspiration från andra livsmedelsproducenter och företag i regionen. Men också för att kunna bidra med lärdomar av det egna arbetet och ge inspiration till andra. 

– Vi har varit med länge och märkt att vi står inför samma utmaningar i stor utsträckning. På våra möten kan vi benchmarka, komma med tips och idéer och fånga upp vad andra gjort vad gäller processer och annat.