Linköpingsinitiativet presenterar: Tekniska verken

Tekniska verken

Tekniska verkens verksamhet är viktig, för att inte säga oumbärlig, för dem som bor i Linköping med omnejd. Och kring värme, el och avfall finns många hållbarhetsfrågor att hantera. Tekniska verkens hållbarhetsavdelning tillhör en stab som jobbar brett med frågor som är koncernövergripande – inte minst klimatpåverkan. Vi pratar med Märta Hasselqvist, hållbarhetsstrateg på Tekniska verken, som berättar mer.

Tekniska verken har varit väldigt engagerade i framtagandet av kommunens klimat- och energiprogram med tillhörande färdplan. De har dessutom ett eget klimatmål som säger att de år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av fossil koldioxid. 

– Det är ett högt uppsatt mål och en jättestor utmaning framåt. Inte minst eftersom att behovet av våra produkter såsom el och fjärrvärrme ständigt ökar i takt med att Linköping växer. Alla investeringar vi gör nu och framåt syftar till att skapa ett hållbart Linköping med våra kunder och klimatet i fokus, konstaterar Märta.

Konvertering, sortering och optimering

Ny teknik och nya investeringar ger nya möjligheter att nå klimatmålen. Under förra året invigdes till exempel en ackumulator för fjärrvärme som också bidrar till att driften kan optimeras bättre och därmed ge en jämnare produktion. Det innebär också att man kan styra om bränsleförbrukningen i fjärrvärmeproduktionen så att hållbara bränslen används i större utsträckning. 

Just nu byggs också en anläggning för sortering av avfall, i den nya anläggningen kommer ännu mer återvinningsbart material kunna sorteras ur hushållssoporna istället för att eldas upp. Detta kommer både bidra till att en större mängd material blir återvunnet och att soporna som eldas för att bli fjärrvärme är mer optimerade för ändamålet.

– Vi har också flera projekt på forskningsnivå, berättar Märta. Där har vi alltid haft en ambition att ligga i framkant och har därför en speciell avdelning för forskning och utveckling. Tillsammans med Umeå Energi och Vattenfall har vi till exempel utvecklat en teknik för att optiskt mäta andelen plast i avfallet för att i förlängningen uppnå en högre grad av materialåtervinning. 

Tillsammans för regionen

Många av medlemmarna i Linköpingsinitiativet är kunder till Tekniska verken, dessa har man därför redan täta dialoger och samarbeten med. 

– Det jag tycker att Linköpingsinitiativet bidragit till lite extra är möjligheten till mer övergripande diskussioner kring hur olika system påverkar klimatet. I dessa diskussioner ses vi inte som leverantör och kund utan bara som samarbetspartners som arbetar mot samma hållbarhetsmål, säger Märta.