Bostadsbrist
Den behovsbaserade bostadsbristen i Linköpings kommun uppgick 2022 till 2 095 bostäder. Det innebar att 2,6 procent av samtliga hushåll i kommunen inte hade en rimlig bostad som motsvarade deras behov för boende.
2022 uppgick den behovsbaserade bostadsbristen i Linköpings kommun till 2 095 bostäder. 2,6 procent av hushållen hade därmed inte en rimlig bostad som motsvarade deras behov utifrån hushållets sammansättning i antal personer och ekonomisk standard.
9,5 procent av de hushåll som hade en referensperson med utländsk bakgrund var i behov av en bostad som bättre skulle passa hushållets behov, vilket kan jämföras med att 0,8 procent av hushållen med en referensperson med svensk bakgrund var i samma situation.
Skäggetorp, Berga och Ryd var de stadsdelar där den behovsbaserade bostadsbristen var tydligast under 2022.
Modellen som använts för att beräkna den behovsbaserade bostadsbristen utgår ifrån hur många hushåll som både är trångbodda och har en ansträngd boendeekonomi. Beräkningarna har gjorts utifrån antalet hushåll som i kombination både har en låg ekonomisk standard och är trångbodda enligt en modifierad norm 3. Modellen ger inget mått på hur många nya bostäder som behöver byggas eller hur många kvadratmeter ytterligare boyta som det finns behov av för att åtgärda befintlig bostadsbrist. Beräkningarna har gjorts analogt med alternativ 1 som beskrivs i Boverkets rapport 2020:21 och kan betraktas som det skarpaste måttet som beskrivs i rapporten. Modellen som kommunen använt för beräkningarna överensstämmer dock inte exakt med något av rapportens huvudalternativ. Exempelvis har låg ekonomisk standard använts i stället för låg inkomststandard när det gäller att beskriva hushåll med ansträngd boendeekonomi.