Klimatanpassning
Linköpings kommun bygger samhället för att det ska vara långsiktigt hållbart. Bland annat behövs åtgärder för att minska Linköpings sårbarhet för klimatförändringar. Sedan mars 2025 finns ett nytt klimatpassningsprogram i kommunen som beskriver mål och prioriteringar. En tillhörande handlingsplan berättar vad som behöver göras.

Anpassa Linköping till ett förändrat klimat
Redan idag påverkas samhället av ett förändrat klimat. Extrema skyfall, värmeböljor och torka som förekommit de senaste åren i Sverige väntas bli intensivare och mer frekventa ju högre uppvärmningen blir. Även om den globala medeltemperaturökningen begränsas enligt Parisavtalet väntas kraftiga klimatförändringar som kommer att påverka de flesta av samhällets sektorer.
Det förändrade klimatet påverkar naturen och människans livsvillkor runt om i världen. I Sverige kan klimatförändringar såsom skyfall och värmeböljor innebära fara för liv och hälsa och leda till materiella skador och kostnader.
Vad är klimatanpassning?
Klimatanpassning handlar om att rusta samhället för de nya utmaningar som en ökad uppvärmning ger. Det handlar om att minska sårbarheten på olika sätt. Genom anpassning kan de negativa effekterna av klimatförändringar minskas och nya möjligheter tas tillvara på.
Att anpassa samhället till ett förändrat klimat handlar både om fysiska åtgärder och att anpassa våra rutiner.
Vi ska klimatanpassa Linköping tillsammans!
Vad gör kommunen?
Kommunen är ansvarig för många viktiga samhällsfunktioner som behöver fungera även i ett förändrat klimat. För att öka förmågan att hantera klimateffekter arbetar kommunen med olika områden.
Anpassning av befintlig stadsmiljö
Ökad grönska och att bygga dagvattenlösningar är prioriterade verktyg i Linköping för att hantera risker med värme och skyfall. Parker, grönområden och andra gröna och blå ytor är temperaturreglerande och kan både fördröja vatten och i viss mån infiltrera vattnet.
Exempel på dagvattenlösningar är Jakobsdals dagvattenanläggning och åtgärder längs Tinnerbäcken genom Vallastaden.
Anpassning av verksamhetsrutiner
Fysiska åtgärder är ofta dyra och inte alltid nödvändiga. Hur en verksamhet utförs och vilka rutiner som finns spelar stor roll för om klimatrisker uppstår. Exempelvis är klimatet en viktig aspekt vid planering av vilka förskolor som är lämpliga att hålla sommaröppet. Kommunen har exempelvis tagit fram rutiner för hantering av värmeböljor.
Anpassning i stadsplanering
Klimatanpassning är en viktig del i arbetet med såväl detalj- och översiktsplaner som bygglovshandläggning i Linköping. Genom medveten planering säkrar kommunen att nya klimatrisker inte byggs in i nya byggnader och områden.
Läs mer om kommunens planerade åtgärder i Handlingsplan för klimatanpassning 2025-2029
Vad kan du göra?
För att skapa ett robust samhälle behöver även fastighetsägare, företag och civilsamhället medverka i anpassningar till ett förändrat klimat. I vissa områden kommer anpassningsåtgärderna behöva ske genom samarbete mellan privata och offentliga aktörer.
Kommunens styrdokument
Kommunen har antagit styrdokument för klimatanpassningsarbetet. Programmet fastställer mål, prioriteringar och strategier för att anpassa kommunen till ett förändrat klimat. Handlingsplanen innehåller de klimatanpassningsåtgärder som ska genomföras för att bidra till att programmet uppfylls. Centralt i kommunens klimatanpassningsarbete är att värna om människors liv och hälsa.
Klimatanpassningsprogram för Linköpings kommun
Handlingsplan för klimatanpassning 2025-2029
Kommunens övergripande prioriteringar är:
Hur förändras klimatet i Linköping?
Klimatet i Östergötland beräknas bli blötare, med ökad årsmedelnederbörd och intensivare och mer frekventa skyfall. Det blir även varmare och värmeböljor blir vanligare och längre. På vintern minskar snömängden och tjälsäsongen blir kortare. Det varmare klimatet och ändrade nederbördsmönster innebär att det blir torrare och att markfuktigheten minskar.
Eftersom framtidens klimatförändringar beror på mängden växthusgaser som människan tillför atmosfären behöver kommunen förhålla sig till olika utsläppsscenarier. På SMHIs webbsida kan du välja olika utsläppsscenarier och tidsperioder för att se hur klimatet förändras i Sverige eller Östergötland.
Kommunen bidrar till ökad kunskap om klimatanpassning
Linköpings kommun utvecklar vår kunskap om klimatanpassning i samarbete med akademi och myndigheter, näringsliv och civilsamhälle.
Aktuella forskningsprojekt som Linköpings kommun deltar i:
- Linköpings universitet - Stöd för aktörssamverkan och mångfunktionell anpassning av bostadsområden (SAMBO)
- Linköpings universitet - Ökad kunskap och nya verktyg för att anpassa svenska städer till värme (BRIGHT)
Mer om Linköpings klimatarbete