Hoppa till huvudinnehåll

Cykelvänligast

Som en uppmuntran och hyllning till alla arbetsplatser som gör det lättare för medarbetarna att cykla till och från jobbet och i tjänsten finns utmärkelsen Cykelvänligast, tidigare "Cykelvänlig arbetsplats". Det kostar ingenting att vara med och alla arbetsplatser i kommunen kan anmäla sig.

 

Var med och gör Linköping mer hållbart

Linköpings kommun har som mål att uppnå netto-noll växthusgasutsläpp inom kommunen senast år 2045, för att uppnå detta är det viktigt att alla drar sitt strå till stacken. Ett enkelt sätt att bidra till omställningen är att välja cykeln som färdmedel till jobbet, givetvis förutsatt att du har en rimlig sträcka till din arbetsplats. För att uppmuntra fler arbetsplatser att bli cykelvänliga har kommunen ett samarbete med initiativet Cykelvänligast vars huvudsakliga syfte är att göra Sveriges arbetsplatser mer cykelvänliga.

Tävla om att bli Cykelvänligast

Varje år tilldelas en av de deltagande arbetsplatserna utmärkelsen Cykelvänligast. Vinnaren lyfts fram under den årliga prisutdelningen och på cykelvanligast.se samt genom en kampanj i sociala medier. Man får dessutom ett stort tjusigt inramat diplom att hänga upp på kontoret.

Låter detta intressant? Vill du att din arbetsplats ska lyftas fram som nytänkande och modern när det kommer till klimatarbete och personalhälsa, samtidigt som ni även är med och tävlar om en fin utmärkelse? Börja då med att registrera ert deltagande.

Om ni är en större arbetsplats rekommenderar vi att ni anmäler er per avdelning eller kontor för att göra det enklare att hålla koll på vilka kriterier just ni uppfyller.

Fem nivåer av cykelvänlighet

Systemet består av fem olika nivåer, där varje nivå i sin tur har sju kriterier. För att uppnå nivån ska minst fem av kriterierna uppfyllas, sedan är det bara att klättra vidare! Exempel på kriterier för att nå den första nivån av cykelvänlighet är att erbjuda sina anställda cykelparkering, tjänstecyklar, cykelpump och cykelservice.

Så här har några arbetsplatser jobbat tidigare

Flera arbetsplatser i Linköping är redan igång och jobbar för att bli mer cykelvänliga. Här kan du läsa om hur några av dessa arbetat och låta dig inspireras.

Kvinna med cykel utanför Campushallen

Intervju med Pia Carlsson, verksamhetschef på Campushallen:

Varför är det viktigt för er att Campushallen är en cykelvänlig arbetsplats?

- Vi jobbar med att skapa träningsglädje som en del av vår verksamhetsidé. Det blir naturligt för oss att när vi jobbar med arbetsglädje koppla på närliggande aktiviteter som ligger i linje med vårt friskvårdsarbete och att främja cyklandet. Vi erbjuder ju även cykelpass inomhus i vårt träningsutbud så varför inte träna inne för att bli bättre och tryggare ute, eller kanske tvärtom?!

Vad är era bästa tips för få fler att cykla?

- Bra cykelvägar, med belysning samt att fortsätta inspirera och berätta om vikten av rörelse och fysisk aktivitet. Att skapa goda vanor är bra för vår hälsa och att t.ex. cykla till skolan eller jobbet är ju en lysande idé!

Hur fortsätter ni framöver för att fortsätta vara eller bli ännu mer cykelvänliga?

- Vi ser cyklandet och kommunikation runt det som en del i vårt miljöarbete och vi kommer jobba på att förbättra möjligheter till låsalteranativ för olika typer av cyklar samt cykelparkering både på vår nuvarande anläggning på campusområdet samt vid vår nya anläggning i Ebbepark.  

 

 Kvinna med cykelhjälm  

Intervju med Kristina Zetterberg, Senior Researcher på Ericsson och ansvarig för cykelfrågor i Ericsson Linköpings Sustainability-grupp. 
(Bilden är tagen av Thomas Rimhagen):

Varför är det viktigt för er att Ericsson är en cykelvänlig arbetsplats?

- På Ericsson arbetar vi med hållbarhet på flera fronter och att främja cykling som transportsätt till arbetsplatsen är en del i det arbetet. Vi ser dessutom cykling som en hälsofrämjande aktivitet som vi gärna uppmuntrar. Genom att göra vår arbetsplats cykelvänlig blir det lättare för alla på Ericsson i Linköping att välja cykeln som transportsätt.

Vad är era bästa tips för få fler att cykla?

- Att ha bra möjligheter att parkera cykeln på ett säkert sätt är en grundförutsättning för att medarbetarna ska vilja cykla till arbetsplatsen. Samarbeta med fastighetsförvaltare kring åtgärder som underlättar cykelpendling. Ordna olika event kring cykling för att få fler att få upp ögonen för möjligheterna att cykla. Det är viktigt att ha en dialog med medarbetarna, vad behövs för att fler ska välja cykeln som transportmedel?

Hur fortsätter ni framöver för att fortsätta vara eller bli ännu mer cykelvänliga?

- Vi vill fortsätta att ordna event kring cykling, bland annat har vi planer på att ordna med subventionerad cykelservice på arbetsplatsen. Vi vill också fortsätta samarbetet med vår fastighetsförvaltare för att förbättra våra cykelparkeringar. Vi fortsätter arbetet med cykling och genom de olika kanaler som vi satt upp i arbetet med cykelvänlig arbetsplats kan alla på Ericsson i Linköping bidra med sina synpunkter kring vad vi kan göra för att få fler att välja cykeln som transportmedel till arbetsplatsen.

 Kvinna med cykel vid ett cykelställ

Intervju med Agneta Nåbo, Rättsmedicinalverket

Varför är det viktigt för er att Rättsmedicinalverket är en cykelvänlig arbetsplats?

- Att cykla till arbetet är en möjlighet som många har. Det uppmuntrar vi gärna då det har många positiva effekter både för miljön och den personliga hälsan. Det är ju både direkta och indirekta vinster i detta. Den medarbetare som cyklar belastar den totala trafikmiljön mindre och bussar o bilar (för dem som saknar cykelmöjlighet) tar sig effektivare fram. Vinst för alla således. Vår kärn-verksamhet är relativt sett energikrävande och kan vi ”kompensera” det genom att underlätta för cyklisterna minskar vi det totala fotavtrycket. Då vi är en ganska stor arbetsplats tänker vi att det vi gör verkligen gör skillnad.

Vad är era bästa tips för få fler att cykla?

- Cykelställ under tak nära entré. Omklädnings och duschmöjlighet på arbetsplatsen. Prata aktivt om de positiva effekterna för individ, miljö och samhälle i informella sammanhang. Arbetsplatsen har köpt in en vanlig och en el-cykel för tjänsteärenden. El-cykeln får också användas av medarbetare som vill pröva cykelpendling en tid inför beslut om egen investering. Självfallet finns här också bra pumpmöjligheter. I detta sammanhang är Linbike värt att nämna som ett oerhört positivt initiativ från kommunen. Det gör det möjligt för pendlare att med cykel göra smidiga förflyttningar.

Hur fortsätter ni framöver för att fortsätta vara eller bli ännu mer cykelvänliga?

- Fler bra cykelställ står på önskelistan samt att kommunens arbete för säkra cykelvägar fortsätter. Vi har hörsammat kommunens upprop om vintercyklare och flera medarbetare var lyckliga vinnare i den aktiviteten. Kanske vi ordnar något liknande upprop internt.

Att inte cykla är att gå för långt

Kvinna med cykel på ett torg

Intervju med Frida Carlsson, WSP Linköping:

Varför är det viktigt för er att WSP är en cykelvänlig arbetsplats?

- När man cyklar blir man piggare och gladare och man får komma ut en sväng. Dessutom är det bra för både hälsan och miljön 😊
 
Vad är era bästa tips för få fler att cykla?

- Föregå med gott exempel. Göra det lätt att ta cykeln istället för bilen. Det behöver vara enkelt att komma åt en lånecykel och alla behöver veta var nycklar och eventuella batteri finns. Ge förmåner så att man blir motiverad.
 
Hur fortsätter ni framöver för att fortsätta vara eller bli ännu mer cykelvänliga?

- Se över tillgången till lånecyklar så att det finns tillräckligt många för det behov som finns. Förenkla bokningsprocessen av lånecyklarna. Underlätta genom att exempelvis förhandla fram bra priser på service och underhåll för medarbetarnas privata cyklar. En gång om året anordnas prova-på-mtb vilken kan göra att fler får upp ögonen för cykling.

 

Två personer som cyklar

Patrik Seger och Lina Öfverström på Specialfastigheter.

Varför är det viktigt för er att Specialfastigheter är en cykelvänlig arbetsplats?

- Vårt hållbarhetsarbete är högt prioriterat och inte minst miljöfrågor. Att sträva efter minskat bilåkande och främja cykling känns därför som en självklarhet. Vi vill vara med och bidra till minskade utsläpp, renare luft och bättre framkomlighet i stan. Dessutom mår vi alla bra av att röra på oss och cykling är en bra motionsform.

Vad är era bästa tips för att få fler att cykla?

- Var tydlig i resepolicyn med att cykling uppmuntras och att det är förstahandsvalet vid kortare tjänsteresor. Hos oss finns det en lånecykel som alla kan nyttja. Anordna gärna hälsoaktiviteter där cykling inkluderas och vid kommunikation kring cykling så är det bra att lyfta fram de positiva aspekterna för både hälsan och miljön. En viktig sak är också att förenkla cykling genom att tillhandahålla cykelparkering och omklädningsrum. Utöver det har vi även rabatterat pris på cyklar och utrustning hos en avtalad part.

Hur fortsätter ni framöver för att fortsätta vara eller bli ännu mer cykelvänliga?

- Vi ska flytta till nytt kontor lite längre fram och då är det en prioriterad fråga att ha tillgång till en säker och bra cykelparkering då vi tyvärr haft problem med cykelstölder där vi sitter idag. Vi kommer även fortsätta med vårt proaktiva hälsoarbete och inkludera cykling i de aktiviteter som genomförs. Vissa triggas av tävlingar medans andra behöver uppmuntras på andra sätt.

Man med cykel framför skyltar till göretaget Sick

Intervju med Fredrik Löfren, SICK IVP AB i Linköping.

Varför är det viktigt för er att SICK IVP är en cykelvänlig arbetsplats?

- På SICK IVP värnar vi om våra medarbetares hälsa och jobbar aktivt för att minska vårt klimatavtryck. Genom att vara en cykelvänlig arbetsplats vill vi skapa förutsättningar för att fler ska välja att cykla till arbetet. På så sätt minskar vi både vår miljöpåverkan och ökar våra medarbetares möjligheter till fysisk aktivitet och motion.

Vad är era bästa tips för få fler att cykla?

- Ta bort hindren och ge positiv återkoppling. Det första kan handla om att det ska finnas tillräckligt många och säkra ställen att ställa sin cykel på eller att det finns möjlighet att byta om och torka sina kläder. Det andra kan vara att bjuda på frukost till dem som cyklar eller att vi kontinuerligt mäter hur många som cyklar till jobbet och kan visa det på skärmar eller månadsmöten.

Hur fortsätter ni framöver för att fortsätta vara eller bli ännu mer cykelvänliga?

- Vi tänker fortsätta att underlätta och uppmuntra! Bland annat har vi en pågående dialog med vår hyresvärd Klövern om att få till stånd fler samt säkra och väderskyddade cykelparkeringar i anslutning till fastigheten.

Senast uppdaterad den 7 oktober 2024