Hoppa till huvudinnehåll

Jämställdhet

Jämställdhet handlar om att kvinnor, män och personer med annat kön ska ha samma möjlighet att forma samhället och sina egna liv. Syftet med kommunens jämställdhetsarbete är att verka för kvalitet i verksamheterna genom att säkerställa likvärdig service, behandling och bemötande till alla invånare oavsett kön.

Jämställdhet är en fråga om demokrati och mänskliga rättigheter och en förutsättning för allt ifrån utbildning, yrkesval, val att starta egen verksamhet, val av fritidsintressen, engagemang i civilsamhället och huruvida individen kan se sig själv i en ledande position eller ett förtroendeuppdrag.

Vad gör kommunen?

Linköpings kommuns riktlinjer för jämställdhet utgår ifrån jämställdhetsmål definierade i Agenda 2030, CEMR-deklarationen, de nationella jämställdhetspolitiska målen och kommunala mål. Enligt riktlinjerna ska beslut som genomförs i Linköpings kommun vara jämställdhetssäkrade. Detta innebär att ett jämställdhetsperspektiv ska finnas med i alla steg av kommunens och verksamheternas styrning och ledning, så kallad jämställdhetsintegrering.

Linköping arbetar för en jämställd och inkluderande idrott och utsågs 2019 till Sveriges mest jämställda idrottskommun.

Linköpings kommun har även undertecknat europeiska deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå (CEMR-deklarationen).

Senast uppdaterad den 10 maj 2023