Hoppa till huvudinnehåll

Linköpings kommuns fristadsprogram - litteratur och konst på internationell nivå

Sedan april 2015 är Linköping en fristad för kulturutövare som är förföljda på grund av sitt arbete. Fristadsarbetet går ut på att erbjuda skydd för en individ samt säkra yttrandefriheten och allas globala rätt att få sina åsikter framförda i offentliga sammanhang.

Linköpings fristadsgäst

Linköping har sedan 2016 haft tre fristadsgäster. De har kommit från Syrien, Bangladesh och Iran. 

Fristadens syfte

Runt om i världen förföljs författare och konstnärer när de försöker använda sig av rätten att fritt uttrycka sina åsikter. För att stödja yttrandefriheten och det fria ordet har kommunfullmäktige beslutat att Linköping ska vara en fristad för förföljda kulturutövare. Att vara fristad ligger i linje med FN:s konvention om mänskliga rättigheter och nationella mål. Det handlar om att ge skydd men också om att ta ställning för yttrandefrihet.

Vad innebär det att Linköping är fristad?

Att vara fristad innebär att Linköpings kommun under två år erbjuder en person ett stipendium, ett tryggt boende samt kontakt med nätverk i staden och regionens kulturliv. Syftet är att personen fritt ska kunna utvecklas inom sitt konstområde med yttrandefrihet som grund. 

Stipendiet ska gå till en författare, musiker, bildkonstnär, tecknare, scenkonstnär som är utsatt för censur, hot förtryck och förföljelse i sitt hemland.

Städer runt om i världen har sedan 1990-talet erbjudit författare/konstnärer en fristad. Det finns fristäder på ett 75-tal platser i världen, de flesta i Europa, 24 stycken i Sverige och fler städer är på gång. Städerna finns samlade i det internationella nätverket ICORN – International Cities Of Refuge Network. På ICORNS hemsida finns en förteckning över anslutna fristäder.

Hur väljs fristadsgästen ut?

ICORN – International Cities of Refuge Network och Linköpings kommun väljer tillsammans vilken kulturutövare som ska få erbjudande om en fristad i Linköping. ICORN med säte i Stavanger, Norge, är en sammanslutning av städer som erbjuder författare och journalister en fristad. Organisationen utgör navet i arbetet med att bli fristad, i Sverige har ICORN även tätt samarbete med Svenska PEN och PEN International. 

Statens kulturråd

Statens kulturråd är den myndighet som har ansvar för att driva fristadsfrågorna i Sverige. För mer information, läs kulturrådets handbok för fristäder.

För ytterligare information kontakta projektansvarig Elisabeth Asp. 

Elisabeth Asp

Sakkunnig internationell samordnare Kultur- och fritidskontoret

Till e-postformulär för Elisabeth Asp

E-post: [email protected]

Telefon: 013-26 35 75

Senast uppdaterad den 27 maj 2024