Hoppa till huvudinnehåll

Romer

Romer är inte ett folk utan ett namn för flera olika grupper. Det görs ingen etnisk registrering av romer i Sverige, men uppskattningsvis finns det mellan 50 000 – 100 000 romer i hela landet.

I Sverige har staten och ett romskt råd beslutat att det finns fem romska grupper:

  • Resandefolket eller resanderomer
  • Finska romer
  • Svenska romer
  • Utomnordiska romer
  • Nyanlända romer

Inom dessa finns flera undergrupper.

Kommuner ska enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (2009:724) skydda och främja nationella minoriteters språk och kulturer genom ett grundskydd.

Romernas nationaldag

Romernas internationella dag (nationaldag) firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. Romerna har inget ”eget” land utan är splittrade världen över men trots det finns det gemensamma symboler som man enas kring. En av dessa är den romska nationaldagen som firas den 8 april.

Linköpings kommun uppmärksammar de nationella minoriteternas högtidsdagar årligen.

Delaktighet och inflytande

I den nationella minoritetslagstiftningen står det att: "Förvaltningsmyndigheter ska ge de nationella minoriteterna möjlighet till inflytande i frågor som berör dem och så långt det är möjligt samråda med representanter för minoriteterna i sådana frågor". Linköpings kommun samråder med representanter från minoritetsgrupper i de frågor som berör minoriteten eller när en fråga aktualiseras från grupperna.

Vill du vara med och påverka? Läs mer om vad samråd innebär och hur det går till.

Senast uppdaterad den 30 maj 2023