Hoppa till huvudinnehåll

Delaktighet och inflytande

Linköpings kommun arbetar med att utveckla mellanvalsdemokratin. Det betyder att vi vill ha en levande dialog med kommuninvånare och civilsamhället mellan de kommunala valen som sker vart fjärde år.

Kommunen vill samtala med olika organisationer och civilsamhället samt lyssna till vad du som bor, lever och verkar i vår kommun tänker om Linköping som plats.

Som kommuninvånare har du möjlighet att träffa kommunfullmäktiges geografiska utskott i samband med uppgifterna de har i sina områden. Uppgifterna handlar om att bevaka den fysiska/situationella trygghetssituationen, genomföra trygghetsvandringar/lärandepromenader, anordna informationsmöten vid behov, hålla dialoger och seminarier, bevaka övriga förhållanden av kommunalt intresse samt förmedla kunskap om sina kommundelar till fullmäktige.

Ungdomsombud

Kommunen har i många år arbetat med att fånga upp ungas tankar och idéer. För att utveckla det arbetet finns två Ungdomsombud. Deras uppdrag är att vara en länk mellan unga och förtroendevalda. De driver bland annat en podd, besöker skolor och ungdomsgårdar, arrangerar Ung Dialog och Öppet Stadshus.

Öppna sammanträden och samråd

I kommunen finns flera möjliga vägar att delta i det demokratiska arbetet. Kommunfullmäktiges sammanträden sänds live och även många nämndsammanträden är öppna för allmänheten. Nationella minoriteter och personer med funktionsnedsättning finns med i olika samråd. Det går också att skicka in ett Linköpingsförslag eller engagera sig som valmedarbetare. Dessutom finns kontaktuppgifter till våra kommunalråd på kommunens hemsida. Allt för att sträva efter en transparent och öppen kommun där vi välkomnar delaktighet.

Senast uppdaterad den 10 maj 2023