Hoppa till huvudinnehåll

Platssamverkan Bilbörsen Arena

Platssamverkan kring Bilbörsen Arena initierades av Linköpings kommun i början av 2023 med syftet att utöka samarbetet med fastighetsägare och civilsamhället, samt öka samverkan mellan de olika kommunala förvaltningar som verkar på platsen.

Bilbörsen Arena ligger i den östra utkanten av Linköpings tätort och är Linköpings huvudarena för fotboll. Förutom fotbollsverksamheten med tillhörande faciliteter för idrottsföreningar, finns flera andra verksamheter i kvarteret. Kommunen driver högstadieskolan Arenaskolan och i ena hörnet finns även bostäder och kontor. Linköpings kommun hyr lägenheter där för att kunna hjälpa personer som är i behov av särskilt stöd. Utöver detta finns också ett lägenhetshotell och ett gym i området. Både polisen och kommunala förvaltningar har under några års tid signalerat att det finns en otrygghet i området och både narkotika- och vapenbrott sticker ut i jämförelse med andra områden i Linköping. 

Linköpings kommun beslutade att initiera platssamverkan kring arenan och en dynamisk arbetsgrupp bildades med personer med direkt koppling till platsen. Fokus har arbetet har varit att arbeta proaktivt, förvaltningsövergripande och brottsförebyggande.

Lägesbild

Det övergripande syftet är att bidra till ökad trivsel och trygghet samt utveckla platsen genom att identifiera de lokala problemen och på ett strukturerat sätt följa upp arbetet i enlighet med BRÅ:s samverkansmodell. Som ett första steg gjordes en nulägesanalys som innefattade analys av brottsstatistik, enkäter till boende och verksamma, spontanintervjuer med besökare, workshop med lokala aktörer och en trygghetsvandring. Genom orsaksanalys och en gemensam lägesbild skapades en förståelse och kunskap om varför problemen uppstår. Resultatet visade att de främsta utmaningarna är:

  • Misstankar om narkotikamissbruk och stölder
  • Skadegörelse
  • Grövre brott som skjutningar och allmänfarlig ödeläggelse i området.

Åtgärder

Åtgärder handlar om alltifrån bättre belysning till trevligare miljöer, men också om ett bättre informationsutbyte mellan parterna som har verksamhet i området, och ökad närvaro både från polis samt från kommunens trygghets resurser, t.ex. kommunens uppsökande verksamhet områdesteamet och kommunala ordningsvakter. Polisen ser väldigt positivt på samverkan och det engagemang som finns i samverkansgruppen och att kommunens säkerhetssamordnare fungerar som samordnare.

Senast uppdaterad den 30 augusti 2024