Hoppa till huvudinnehåll

Platssamverkan City

Platssamverkan kring Sankt Larsparken och Lilla torget initierades av Linköpings kommun för att utöka samarbetet med näringsliv, fastighetsägare och civilsamhälle kring det brottsförebyggande arbetet.

Det övergripande syftet med platssamverkan är att bidra till ökad trygghet och minskad brottslighet genom att identifiera problem som finns på platsen, samt följa upp arbetet på ett strukturerat vis. 

Lägesbild

Som ett första steg gjordes en nulägesanalys som innefattade analys av brottsstatistik, enkäter till boende och verksamma, spontanintervjuer med besökare, workshop med lokala aktörer och en trygghetsinventering. Genom nulägesanalysen identifierades de primära utmaningarna samt aktuella åtgärder för att bemöta dem. Utifrån nulägesanalysen framkom det att de främsta utmaningarna är:

  • Trafik – buskörning, otillåtna varuleveranser och felparkeringar
  • Öppen droghandel – handel och bruk förekommer på flera platser i det geografiska området, sker främst på mörka och undanskymda platser
  • Tillgrepp i butik – stölder och hot mot personal är ett stort problem för butikerna

Åtgärder

Utifrån de identifierade utmaningarna formulerades tre arbetsgrupper och en styrgrupp. 

I styrgruppen ingår aktörer som har ett övergripande perspektiv över innerstaden och deltar i andra nätverk eller projekt inom det geografiska området. Styrgruppen ska säkerställa att platssamverkan inte gör något dubbelarbete, samt bistå med kunskap och information om problembilden och handlingsutrymme. Någon av aktörerna i styrgruppen är även med i arbetsgrupperna. I arbetsgrupperna sker det operativa arbetet och sammansättningen är dynamisk utefter den fråga som behandlas. Arbetsgrupperna är således ansvariga för att initiera och genomföra aktiviteter, samla aktörer med resurser och möjligheter att vidta åtgärder, samt sätta mål för respektive fokusområde.

Urban utveckling har drivit arbetet kring Lilla torget på uppdrag av Linköpings kommun. Arbetet har renderat i en slutrapport med förslag på fortsatta åtgärder i området  

Senast uppdaterad den 2 september 2024