Hoppa till huvudinnehåll

Välfärdsbrottslighet

Kommunens pengar ska gå till skola, vård, omsorg, gator, parker, stöd till föreningar, och en hel del annat. Välfärdsbrottslighet innebär att kriminella aktörer utnyttjar vår välfärd för egen vinning, och tar pengar som skulle ha gått till kommunens kärnverksamheter. Det är ett hot mot samhället.

Linköpings kommun arbetar målmedvetet på flera fronter för att motverka denna typ av brottslighet och för att säkerställa att kommunens resurser används på ett ansvarsfullt sätt. Konsekvenserna av välfärdsbrott kan leda till en påtvingad omfördelning av resurser, alltså mindre pengar till vår gemensamma välfärd.

Det finns ingen strikt definition på begreppet, men välfärdsbrottslighet för en kommun är bland annat när någon…

  • …fuskar med sin folkbokföring för att få bidrag.
  • …söker ekonomiskt bistånd och lämnar fel uppgifter med flit.
  • …mutar eller hotar en tjänsteperson för att påverka beslut.
  • …lämnar oriktiga uppgifter för att till exempel få hyreskontrakt, föreningsbidrag, alkoholtillstånd, eller ta mer betalt av kommunen än vad som är överenskommet.

Enligt beräkningar från svensk forskning omfattar vinsterna från välfärdsbrottslighet tiotals miljarder kronor varje år i Sverige. Uppskattningsvis går 2-5 procent av alla utbetalningar av offentliga medel till fuskare och kriminella.

Misstänker du att någon kan ha gjort sig skyldig till någon form av välfärdsbrott? Tipsa polisen! 

Arbetar du i Linköpings kommun eller i något av våra kommunala bolag, och har misstankar om eller information om missförhållanden inom Linköpings kommun? Då kan det vara lämpligt att göra en anmälan till kommunens visselblåsarfunktion. Läs i länken vem som kan göra en anmälan och vad det kan handla om.

Vad kan du göra?

Du som bor eller vistas i Linköpings kommun kan göra flera saker för att undvika att kriminella skor sig på samhällets resurser. Verkar erbjudandet vara för bra för att vara lagligt? Fuskande företagare skapar osund konkurrens mot företagare som sköter sig.

Polisens tips för att inte bidra till arbetslivskriminalitet

  1. Var uppmärksam på tecken som kan peka på att den som utför tjänsten är utnyttjad
    • Kan personen tala/göra sig förstådd av sin omgivning förutom sin arbetsgivare/uppdragsgivare?
    • Verkar det som att personen är ”övervakad”, och/eller i beroendeställning till någon i närheten?
    • Var nyfiken, intresserad, ställ frågor som ”var kommer du ifrån, hur länge har du varit i Sverige?
  1. Fundera på om priset är rimligt
    • Jämför flera företags priser för att få en bild av vad som brukar gälla i branschen. Om du erbjuds ett pris som är markant lägre, fråga företaget varför.
    • Ett för branschen ovanligt lågt pris kan betyda att företaget inte följer lagar och regler, till exempel genom att inte betala skatt eller att företaget utnyttjar anställda eller andra utförare.
  1. Be om kvitto
    • Bokföringsskyldighet innebär att den som driver ett företag måste bokföra alla affärshändelser och se till att det finns verifikationer för alla bokföringsposter, till exempel dagsrapporter från kassasystem. All bokföring måste också sparas i sju år. Den som inte gör detta korrekt kan dömas för bokföringsbrott.
  1. Se till att den du anlitar för att utföra tjänster har en F-skattsedel
    • Anlita näringsidkare med F-skattsedel. Då vet du att företagaren sköter sina inbetalningar av skatter och avgifter. Namn, adress och person- eller organisationsnummer ska finnas med på handlingarna för att uppgiften om F-skatt ska gälla.
    • Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar. Betala inte kontant.
    • Se till att betala till ett företagskonto. Swisha till företaget, inte till en person.

Vad gör kommunen?

Linköpings kommun har utvecklat olika system för att upptäcka och förhindra bland annat felaktiga utbetalningar. Alla misstänkta fall av välfärdsbrott ska anmälas till polisen. Genom en nära samverkan med andra aktörer, som exempelvis Polismyndigheten, Skatteverket, Försäkringskassan och Ekobrottsmyndigheten, strävar kommunen efter att minimera risken för missbruk av kommunala resurser. Samtliga förvaltningar i kommunen är engagerade i olika sätt att motverka välfärdsbrottslighet.

Näringslivet ska konkurrera på lika villkor

För att försvåra och förhindra kriminell etablering i Linköping ingår kommunen i Lokal Operativ Samverkan (LOS). Insatserna leds av Polismyndigheten och genomförs genom en bred samverkan mellan olika myndigheter och Linköpings kommun. Ett övergripande mål med LOS är att motverka osund konkurrens i näringslivet. Tyvärr finns det företag som fuskar för att kunna erbjuda lägre priser, men i Linköping ska företagen konkurrera på lika villkor.

Kommunen ingår också i ett antal myndighetsgemensamma projekt där parterna gör gemensamma insatser eller delar med sig av metoder och arbetssätt för att upptäcka och stoppa fusk och brott. Bland annat kopplat till:

  • Föreningsbidrag (Crime proofing)
  • Folkbokföring/bidragsbrott (MUNICIPAL)
  • Avfallshantering (VITAL)
  • Assistans (CURA)

Senast uppdaterad den 3 januari 2025