Att drivas av puls och passion
På vägen upp för backen som leder till UngPuls verksamhetslokal i Berga möts man av både färgsprakande gatukonst och säsongens kulörer som det kringliggande grönområdet bjuder på. Precis i närheten ligger Berga Slott och tillsammans utgör området kommunens nya satsning Berga By - där en mängd olika samhällstjänster från olika förvaltningar finns tillgängliga för invånarna.
Väl innanför dörrarna hos UngPuls hörs hip hop-musik och ett engagerat brus av röster. Någon ropar glatt: ”Ikväll är det sällskapsspelskväll!”.
Viktoria Wisén är verksamhetschef för UngPuls, en kommunal ungdomsverksamhet som finns i prioriterade områden som Berga, Ryd, Skäggetorp och snart även i Lambohov. Ikväll är hon på plats i Berga.
En resa med hjärtat
Viktoria växte upp i Katrineholm och var själv en flitig fritidsgårdsbesökare som ung. Där upptäckte hon snabbt möjligheten att själv få leda aktiviteter i form av till exempel tjejgrupper. 1995 flyttade hon till Linköping för att studera till just fritidsledare. Efter studierna följde jobb i Ryd och Berga, två områden som redan då hade sina sociala utmaningar. Där föddes också en djupare känsla för att verka där hon kände att det gick att göra skillnad.
2015 annonserades det att en verksamhet i Linköpings prioriterade områden skulle startas upp från grunden och att den skulle ligga under kultur- och fritidsförvaltningen. Viktoria kände ingen tvekan och sökte sig dit direkt. Sedan dess har hon byggt upp den verksamhet som idag heter UngPuls.
Främjande verksamhet
UngPuls jobbar enligt främjande och kompensatoriska arbetsmetoder. Det innebär att identifiera ungdomarnas intressen och behov och att hjälpa dem att utvecklas och växa utifrån dessa. Det kan röra sig om allt från att få gå en diplomerad ledarskapsutbildning, till att lära sig musikproduktion eller att plugga körkortsteori. De kompensatoriska delarna utgår från att försöka väga upp för det som ungdomar från andra stadsdelar ofta får med sig ”gratis” både från hemmet och samhället i stort. Här finns UngPuls redo att stötta i allt från läxhjälp till att skriva CV eller hjälpa till att starta en förening.
- UngPuls är en aktivitetsstyrd verksamhet. Den bygger på ungdomarnas delaktighet och de behov de har. Enligt forskning och rapporter så vet vi att ungdomar i våra områden behöver främjande verksamhet där man först och främst ser styrkorna i deras engagemang och ger möjlighet till egenorganisering, berättar Viktoria.
Hos UngPuls har man tagit bort verksamhet av typen”bara-vara”. Med stöd av både studier och erfarenheter så kan man se att det finns risker att utfallet kan bli både negativt och destruktivt när man samlar ungdomar utan ett tydligt eller meningsfullt syfte.
- Men ibland handlar det så klart också om att bara få ta det lugnt, andas ut, ha en samtalsgrupp, spela spel eller kanske ta sig an ett pass yoga eller en pingismatch, framhåller Viktoria.
Tjejer får ta plats
Systrar är namnet på en underverksamhet inom UngPuls för de som identifierar sig som tjejer. Här satsar man på att stärka unga kvinnors plats i samhället. Genom att inbringa mod och nyfikenhet och skapa kännedom om vilka rättigheter de har, ser man tydligt hur tjejer successivt tar mer och mer plats.
- Jag har mina rättigheter. Jag kan utbilda mig. Jag kan ta ett jobb, jag behöver inte gifta mig som ung. Det är ett av vår viktigaste uppdrag att förmedla och jobba med, berättar Viktoria med stor inlevelse.
Nominerade på gala
Ett kvitto på att UngPuls gör många saker rätt är en nominering på årets Välgörenhetsgala som arrangeras av föreningen Tappra Barn.
Med ansvar växer ungdomarna, det är tydligt, konstaterar Viktoria med ett stort leende.
- Kan vi ge dem verktyg till att förverkliga sina idéer och sig själva i positiva sammanhang så är mycket vunnet. Vi som kommunal verksamhet måste kunna möta dem utifrån deras förutsättningar och behov, därför är puls och passion ledord som genomsyrar allt vi tar oss för, avslutar Viktoria stolt.
Text: Mattias Grane