Återvinning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål
Att återvinna avfall för anläggningsändamål är ett av flera sätt att nå en ökad cirkularitet och en långsiktigt hållbar utveckling i samhället. Avfallet som är tänkt att användas för att bygga anläggningen får inte medföra oacceptabel påverkan på platsen där anläggningen ska byggas. Därför kan det krävas en anmälan till bygg- och miljönämnden eller en ansökan om tillstånd till Länsstyrelsen för beslut om lämpliga försiktighetsmått innan arbetet påbörjas.
Vad är avfall, exempel på avfall som kan användas för anläggningsändamål?
Enligt miljöbalken (15 kap 1 §) definieras avfall som: "Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig att göra sig av med".
Avfall med tekniska egenskaper som motsvarar konventionellt byggmaterial och som inte medför en risk för spridning av föroreningar eller risk för negativ påverkan på människors hälsa och miljön kan ofta återvinnas för anläggningsändamål, exempelvis som konstruktions- eller fyllnadsmaterial.
Exempel på avfall som kan vara lämpligt att återvinna för anläggningsändamål:
- Schaktmassor
- Betong
- Tegel
- Asfalt
- Slaggrus
Avfallsdefinitionen (miljöbalken 15 kap 1 §): "Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig att göra sig av med."
Risk för förorenat avfall och schaktmassor?
Återvinning av avfall är bra och ligger i linje med samhällets strävan mot en ökad cirkularitet, ett minskat uttag av obrukade råvaror och en minskad klimatpåverkan. Återvinningen får dock inte ske på ett sätt som gör att föroreningar sprids, att nivån på föroreningar vid den planerade anläggningen ökar eller att det område där anläggningen byggs blir skräpigt.
Innan arbetet påbörjas och avfallet återanvänds ska en bedömning ha gjorts om det finns risk att föroreningar kan påträffas eller om avfallet kan vara förorenat. Om avfallet har något av följande ursprung bör det alltid provtas.
- Vägbankar, bangårdar eller banvallar
- Saneringsområde
- Område med upplag för avfall, kemikalier, cisterner eller oljeavskiljare
- Fastighet som finns med i Länsstyrelsens databas över förorenade områden
- Industriområde
- Område där drivmedelshantering har skett
- Område där det är känt att brand, spill eller andra utsläpp skett
- Verkstads- eller industribyggnader
Tillstånd eller anmälan vid återvinning av avfall för anläggningsändamål?
Det som avgör om du behöver söka tillstånd eller göra en anmälan är risken för förorening av mark och vatten. Detta bedöms utifrån massornas egenskaper och den aktuella platsen. Naturvårdsverket har i sin vägledning NV Handbok 2010:1 tagit fram tre prövningsnivåer för bedömning av vilka försiktighetsmått som krävs vid återvinning av avfall i anläggningar.
- Mer än ringa föroreningsrisk. Åtgärden ska ha tillstånd från Länstyrelsen.
- Ringa föroreningsrisk. Åtgärden ska anmälas till Miljöavdelningen.
- Mindre är ringa föroreningsrisk. Åtgärden behöver varken tillstånd eller anmälan.
Ansvar
Det är beställaren av anläggningen/åtgärden som har det övergripande ansvaret och som behöver klargöra hur massorna ska hanteras:
- Beställaren ansvarar för att massorna hanteras enligt gällande lagstiftning och informerar sin entreprenör om eventuella risker.
- Beställaren avgör vilken prövningsnivå som krävs för anläggningen/åtgärden
- Entreprenören ska alltid informera sig om eventuella risker vid grävarbete
- Entreprenören ska informera Miljöavdelningen eller beställaren vid misstanke om förorening (till exempel onaturliga färgskiftningar eller lukt)
Återvinning av schaktmassor
Vid de flesta byggprojekt uppstår schaktmassor (överskottsmassor) som måste hanteras på något sätt. Det gäller vid allt från ledningsdragningar till vägbyggen och uppförande av bostäder. Schaktmassor som flyttas från en fastighet till en annan klassas enligt lagstiftningen som avfall. När tillgång på plats för omhändertagande av schaktmassor minskar så fördyras byggprojekten som kan försenas eller i värsta fall hindras av kostnadsskäl. Det innebär dessutom ett mycket stort resursslöseri att forsla schaktmassor till deponi om de istället kan återanvändas. Miljöavdelningen har därför fört och avser att fortsatt föra en dialog med berörda branscher och myndigheter för att utreda möjligheter att hitta lokala långsiktigt hållbara lösningar för hantering av schaktmassor.