Driva livsmedelsverksamhet
Driver du en livsmedelsverksamhet? Då ansvarar du för att livsmedlen är säkra att äta, att de är rätt märkta och håller den kvalitet som utlovas. Din verksamhet kommer också att kontrolleras regelbundet för att Livsmedelsenheten ska se att du uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen.
Ditt ansvar som livsmedelsföretagare
Som livsmedelsföretagare är du skyldig att producera och sälja säkra livsmedel. Ingen ska riskera att bli sjuk av det man äter eller dricker. Dina kunder ska också kunna lita på att det livsmedel de köpt eller blir serverade innehåller det de beställt.
Livsmedelslagstiftningen finns till för att skydda konsumenterna. Det finns lagstiftning som gäller för alla livsmedelsföretagare och mer specifika regler inom vissa områden. Du som livsmedelsföretagare behöver ta reda på vilka regler som gäller för just din verksamhet.
Information om lagar och regler inom olika områden hittar du på Livsmedelsverkets webbsida.
Regelbundna livsmedelskontroller
Livsmedelskontroll görs regelbundet hos alla livsmedelsverksamheter för att kontrollera att reglerna efterföljs och att konsumenten får säkra livsmedel.
God kontrollsed är ett ledord för livsmedelskontrollen i hela Sverige. Det handlar om ett gemensamt arbetssätt mellan olika kontrollmyndigheter för att förbättra livsmedelskontrollen, göra den mer likvärdig och förenkla för företagen att göra rätt.
I e-tjänsten Följ och komplettera ditt ärende hos Miljöavdelningen kan du se dina livsmedelskontrollärenden.
Läs mer om hur livsmedelskontrollen går till på Livsmedelsverkets webbsida.
Avgift för livsmedelskontroll
Sedan 1 januari 2023 debiteras kommunens tillsyn på livsmedelsverksamheter i efterhand, genom så kallad efterdebitering. Man betalar alltså efter att besöket har skett. Några av syftena med detta är att motverka livsmedelsfusk och göra det tydligare för verksamheterna vad de faktiskt betalar för.
Registrering av verksamhet som importerar, tillverkar eller förädlar kontaktmaterial
Tillverkare, förädlare och importörer av material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel ska anmäla sin verksamhet till sin kontrollmyndighet för registrering.
Tips och råd
Livsmedelsenheten har tagit fram några boschyrer som kan hjälpa dig i din verksamhet.
På Verksamts webbplats finns guider dig som driver och vill utveckla din verksamhet.