Hoppa till huvudinnehåll

Egenkontroll enligt miljöbalken

Har du en miljöfarlig verksamhet? Då behöver du ha egenkontroll enligt miljöbalken för att minska risken för påverkan på hälsa och miljö. Anmälningspliktiga och tillståndspliktiga verksamheter kan behöva ha en mer omfattande egenkontroll.

Behöver din verksamhet ha egenkontroll?

Kravet på egenkontroll gäller så snart en verksamhet eller åtgärd omfattas av miljöbalken. Det vill säga att det finns risk för att verksamheten kan orsaka skada (olägenhet) på människors hälsa eller miljön.

Egenkontrollens omfattning

Genom din egenkontroll ska du kunna visa att du kontrollerar och genomför tillräckliga åtgärder för att undvika störningar/skador på människors hälsa eller miljö.

Du måste kunna visa att verksamheten har kunskap om din energianvändning, de kemikalier som ni använder och att ni hanterar avfall enligt de regler som finns.

Anpassa egenkontrollen

Anpassa egenkontrollen efter din verksamhet. Ju större risk för hälsa och miljö, desto mer omfattande behöver den vara. Bedöm riskerna och skapa rutiner för att minska påverkan, som att spara energi eller förhindra störningar.

Regler för tillstånds- eller anmälningspliktiga verksamheter

Det finns regler om egenkontroll som gäller för tillståndspliktiga och anmälningspliktiga verksamheter. Reglerna innebär att du ska dokumentera följande:

  1. Vem som ansvarar för miljöfrågorna inom företaget.
  2. Rutiner för att undersöka utrustning för drift och kontroll.
  3. Rutiner för att bedöma riskerna med verksamheten.
  4. Rutiner för att rapportera till Miljöavdelningen när det sker driftstörningar som kan påverka människors hälsa eller miljön.
  5. En förteckning över de kemikalier som du hanterar.

I miljöprövningsförordningen beskrivs vilka verksamheter som är tillstånds- eller anmälningspliktiga.

Senast uppdaterad den 1 april 2025