Kemikalier
Det används ett stort antal kemikalier i Sverige idag. Kemikalier finns i alla kemiska produkter, material och varor. Ett problem är att många produkter innehåller ämnen som är skadliga för hälsan eller miljön. Ett kanske ännu större problem är att det finns ett stort antal produkter där vi inte vet hur de påverkar hälsan och miljön
Säkerhetsdatablad
Du som hanterar kemikalier i din verksamhet behöver också ha information om produkternas farliga egenskaper, risker och de skyddsåtgärder som ska vidtas. Den som släpper ut kemiska produkter på marknaden har därför skyldighet att lämna ut säkerhetsdatablad till dig som använder kemiska produkter, som klassificeras som farliga, i din verksamhet.
Säkerhetsdatabladen ger bland annat information om:
- namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget
- farliga egenskaper
- sammansättning och information om beståndsdelar
- åtgärder vid oavsiktliga utsläpp
- hantering och lagring
- information om avfallshantering
Då informationen i säkerhetsdatabladen kan förändras är det viktigt att säkerställa att de är uppdaterade. Uppdatering bör ske så snart ny information om faror tillkommer eller information som kan påverka riskhanteringsåtgärder.
Förvaring av kemikalier
Du som hanterar kemikalier eller flytande farligt avfall i din verksamhet behöver tänka på hur dessa förvaras.
Det är viktigt att kärl som används är beständiga mot de kemikalier som de innehåller.
- Kemikalierna ska förvaras inomhus eller väderskyddade, på en hårdgjord yta.
- Förvaring av petroleumprodukter får inte vara på asfalt, eftersom det är ett genomsläppligt material.
- Kemikalierna ska förvaras invallade i spilltråg eller på hyllplan med krage. Invallningen ska rymma volymen av den största behållaren + 10 % av övrig sammanlagd volym. Ett rum kan betraktas som en invallning om golv och väggar består av material beständigt mot de kemikalier som förvaras och eventuella spill och läckage inte kan komma utanför rummet, det behövs en hög tröskel och krävs att rummet är utan öppna golvbrunnar.
- Om det finns risk för påkörning ska påkörningsskydd finnas
Rutin för spill och läckage
Alla verksamheter ska ha beredskap för spill och läckage. Beredskapen innebär att verksamheten ska ha kontaktuppgifter till Tekniska Verken och Miljöavdelningen. Det ska finnas absorbent på plats, eventuellt även tättingar och proppar. Hela personalen behöver veta hur de ska agera vid händelse av spill eller läckage.
Golvbrunnar bör inte finnas i kemikalieförråd. Om det ändå finns en brunn i utrymmet bör denna förslutas eller förses med en anordning så att inga kemikalier eller farligt avfall kan nå avloppet i händelse av spill. Detta gäller även om brunnen är kopplad till oljeavskiljare.
Om olyckan är framme
Om olyckan är framme trots skyddsåtgärder är det viktigt att begränsa spridningen av ett utsläpp så fort som möjligt. Det är viktigt att sanera snabbt i samband med ett kemikalieutsläpp. Därför måste det finnas redskap och lämpligt absorptionsmedel lättillgängligt och personalen måste veta var det finns och hur det ska användas.
Underrätta Miljöavdelningen
Om det sker spill eller läckage så att marken eller byggnaden blir förorenad på ett sätt som kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljö ska du genast underrätta Miljöavdelningen som du når via Kontakt Linköping. Om utsläppet når dag- eller spillvattennätet ska du dessutom informera Tekniska verken.
Linköpings kommuns kontaktcenter svarar på dina frågor och ger dig information om kommunens tjänster.
Till e-postformulär för Kontakt Linköping
Telefon:
013–20 60 00
Telefontid:
måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)
Till e-postformulär för Tekniska verkens kundservice
E-post: [email protected]
Telefon:
013-20 80 00
Besöksadress: Brogatan 1 (se karta)
Besöksadress : Brogatan 1
Postadress:
Tekniska verken i Linköping AB
Box 1500
581 15 Linköping
Webbadress: http://www.tekniskaverken.se/ http://www.tekniskaverken.se/