Skolor och förskolor
Barn och ungdomar spenderar en stor del av sin tid på förskolor och skolor. Miljön de vistas i kan påverka deras hälsa, vilket i sin tur påverkar hur väl de kan utföra det som förväntas av dem under skolgången. Det är därför viktigt att den som är ansvarig för en förskola eller skola har den kunskap som krävs för att eleverna inte ska drabbas negativt av inom- eller utomhusmiljön.
Anmälan av skolverksamhet
Alla skolor och förskolor är anmälningspliktiga och behöver anmälas till Hälsoskyddsenheten minst sex veckor innan verksamheten startar.
Planerar du en förändring i din verksamhet?
Den som driver en anmälningspliktig verksamhet och planerar att göra större förändringar i denna behöver skicka in en ny anmälan till Hälsoskyddsenheten. Exempel på större förändringar är lokalbyte och ombyggnation.
Om man planerar en mindre förändring eller driftstörning räcker det att meddela detta till Hälsoskyddsenheten via mejl till Miljöskyddsavdelningen:
Tillsyn
Hälsoskyddsenheten bedriver regelbunden tillsyn på skolor, förskolor och i samlingslokaler. Vi tittar till exempel på buller, ventilation, fukt, mögel och städrutiner.
Samtliga skolor och förskolor i kommunen betalar en årlig tillsynsavgift motsvarande sex kontrolltimmar.
Egenkontroll
Den som driver en skola eller förskola har ett visst ansvar att själv kontrollera sin verksamhet för att förebygga att någonting i den fysiska miljön påverkar elevernas hälsa negativt.
Exempel på risker kopplat till barnens/elevernas fysiska miljö är:
- Bristande ventilation
- För låg/hög inomhustemperatur
- Höga radonhalter
- Buller
- Otillräcklig städning
- Fukt och mögel
- Bristande hygien och smittskydd
- Legionella
Egenkontrollen innefattar i korthet att:
- Identifiera vilka risker som finns i verksamheten
- Upprätta rutiner för hur dessa risker ska hanteras
- Dokumentera processen
- Följa upp det dagliga arbetet utifrån de rutiner som skapats
Genom arbetet med egenkontroll förbättras skolans riskhantering successivt, vilket förväntas leda till att riskerna minskar.
På varje skola och förskola ska det finns personer som är utsedda att vara ansvariga för olika riskområden och se till att det finns rutiner för hur riskerna hanteras och förebyggs.
Informationsskyldighet
Om det händer eller upptäcks någonting i den fysiska inomhusmiljön som riskerar orsaka eller redan har bidragit till olägenhet för människors hälsa eller miljön måste detta enligt lag anmälas till Hälsoskyddsenheten. Detta kallas informationsskyldighet och finns till för att skydda anställda, elever och miljön.