Skönhet och hälsa
Hygienisk verksamhet är ett samlingsbegrepp för verksamheter som erbjuder olika typer av kroppsbehandlingar inom området skönhet och hälsa. Några exempel på hygienisk verksamhet är fotvård, tatuering, akupunktur, piercing, hårvård, skönhetsbehandlingar och solarium.
Anmälan av hygienisk verksamhet
Om man hanterar stickande eller skärande verktyg i sin verksamhet innebär det att det finns risk för blodsmitta eller annan smitta. Att bedriva en sådan verksamhet är anmälningspliktigt.
Om man är osäker på om de behandlingar som bedrivs är anmälningspliktiga eller inte rekommenderar vi att man ändå skickar in en anmälan, så gör kommunen en bedömning. Om det bedöms att verksamheten inte är anmälningspliktig avslutas ärendet och någon avgift behöver inte betalas.
Verksamheter med behandlingar som omfattas av lagen om estetiska kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar (2021:363) ska anmäla sin verksamhet till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Planerar du en förändring i din verksamhet?
Den som driver en anmälningspliktig verksamhet och planerar att göra större förändringar i denna behöver skicka in en ny anmälan till Hälsoskyddsenheten. Exempel på större förändringar är lokalbyte och ombyggnation.
Om man planerar en mindre förändring såsom byte av organisationsnummer, byte av namn eller faktureringsadress, utökningar med nya behandlingar eller mindre förändringar i lokalen räcker det att meddela detta till Hälsoskyddsenheten via mejl till Miljöskyddsavdelningen.
Tillsyn
Hälsoskyddsenheten bedriver regelbunden tillsyn av verksamheter där allmänheten erbjuds hygienisk behandling. Vi tittar till exempel på rutiner för hygien och städning, hantering av kemikalier och säkerställer att personalen har den kunskap som krävs.
Kostnaden för tillsynen styrs av verksamhetens riskklassning. De verksamheter som anses ha högre riskklassning tilldelas fler kontrolltimmar än dem med lägre riskklassning. Exempel på faktorer som höjer tillsynsbehovet är om man utför stickande eller skärande behandlingar där det finns risk för blodsmitta.
Det finns tre steg i riskklassningen: hög risk (till exempel tatuerare), lägre risk (till exempel fotvårdsverksamhet) och låg risk (till exempel frisör). Verksamheter med hög risk betalar en årsavgift motsvarande sex kontrolltimmar per år. Verksamheter med lägre risk betalar en årsavgift motsvarande tre kontrolltimmar per år. Om verksamheten har låg risk betalas ingen fast årsavgift, i dessa fall debiteras istället det faktiska antalet kontrolltimmar som behövts.
Egenkontroll
Enligt miljöbalken ska alla hygienverksamheter, även de som inte använder stickande eller skärande instrument, utföra egenkontroll. Det övergripande syftet med egenkontrollen är att förebygga olägenheter för människors hälsa och miljön. Inom anmälningspliktiga verksamheter ska egenkontrollen dessutom dokumenteras. Det innebär till exempel att alla rutiner, såsom rutin för handhygien, rengöring och ventilationskontroll, ska finnas nedskrivna.
Egenkontrollen innebär bland annat att:
- säkerställa att den som ansvarar för verksamheten har kunskapen som krävs för att kunna bedriva den på ett säkert sätt.
- se över vilka risker verksamheten kan utgöra för människors hälsa och miljön samt ta fram rutiner för att motverka att dessa uppstår.
- ta fram rutiner anpassade för de behandlingar som utförs och förutsättningarna som finns i lokalen.
- se till att den som utför behandlingar har den kunskap som krävs för att kunna genomföra dessa på ett säkert sätt.
- rutinerna för egenkontrollen regelbundet gås igenom och uppdateras.
Att tänka på vid start av verksamhet
Det finns en del faktorer som är viktiga att ha i åtanke när man vill starta en verksamhet inom skönhet och hälsa. Se en sammanfattning av dessa nedan.
Synpunkter från allmänheten
Om man som privatperson har synpunkter på exempelvis hygien och städning i en verksamhet ska man i första hand vända sig till den som utfört behandlingen. Det är denne som är ansvarig för att utreda problemen och vidta åtgärder. Om man upplever att det efter detta in inte sker någon förändring är man välkommen att kontakta Hälsoskyddsenheten via Kontakt Linköping.
Linköpings kommuns kontaktcenter svarar på dina frågor och ger dig information om kommunens tjänster.
Till e-postformulär för Kontakt Linköping
Telefon:
013–20 60 00
Telefontid:
måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)