Den 30 mars gick budskapet ut om att all handsprit skulle tas bort från Linköpings kommuns administrativa verksamheter. Istället skulle handspriten samlas in för att kunna fördelas till vårdnära verksamhet inom kommunen som är i stort behov i och med coronapandemin.
– Vi är överväldigade av den respons vi möttes av. Många ställde upp och letade efter handsprit i alla skrymslen och vrår de kunde hitta, säger Anette Grahn, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Linköpings kommun.
– Det är flera som har sagt att de velat hjälpa till men inte vetat hur och nu fick de den möjligheten. Det har de varit jätteglada för, säger Malin Robertsson Bly, utvecklingsledare i Linköpings kommun och den som har organiserat själva insamlandet.
Tagits emot med glädje
Redan nu har över 1500 flaskor samlats in, både från kommunala verksamheter och en del företag. Och Anette Grahn och Malin Robertsson Bly kan bekräfta att insamlandet verkligen har kommit till nytta.
– Vi har åkt runt och levererat handsprit till dem som har efterfrågat det och det har mottagits med glädje och tacksamhet, säger Anette.
– Verksamheterna är jättetacksamma. För det har verkligen funnits ett behov, det ska man veta, säger Malin.
Det är till Malin Robertsson Bly man vänder sig om man i vårdnära verksamhet är i behov av handsprit. Och enligt Malin ska man inte tveka för än så länge finns det handsprit kvar i lager.
– Om en verksamhet behöver handsprit kan man kontakta mig och då får man flaskor så att det täcker två veckors förbrukning. Efter det får man höra av sig igen.
Fortfarande behov av handsprit
Men även om det ser ljusare ut just nu när det gäller tillgången på handsprit kan det vända snabbt. Och det är också till Malin man vänder sig om man har handsprit att skänka.
– Vi samlar in fortfarande och åker och hämtar kontinuerligt, säger Malin Robertsson Bly.
Text: Johan Hermansson