Sedan 1980-talet har Linköpings kommun kämpat med almsjukan i staden. Just nu är 1025 almar inventerade varav 480 är smittade. Kommunen kommer i år vaccinera cirka 60 almar i innerstadens parker. I samband med detta kommer ett 80-tal smittade almar tas ned. Dessa kommer att ersättas med nyplanteringar från och med hösten 2023.
Frågor och svar om almsjuka
Vad är almsjuka?
Almsjukan är en svamp som täpper till trädets ledningsbanor där näring och vatten ska transporteras upp i trädkronan. Almsjukan drabbar bara almar.
Hur sprids den?
Svampen sprids via almsplintborren som lever under barken. Den börjar svärma när värmen kommer under vår och försommar. Gynnsamma vårar och somrar kan den svärma två eller tre gånger, vilket ökar spridningen. Då almarna står tätt och rotkontakt mellan trädindividerna finns kan smittan ske via rotsystemet.
Hur ser man att en alm blivit smittad?
Bladen torkar och rullar ihop sig, detta kan börja med en gren i toppen och sedan sprida sig snabbt till hela trädet. Om man sågar av en gren på en smittad alm kan man se en svart/lila cirkel precis under barken. En drabbad alm går inte att rädda.