– Att arbeta som röstmottagare är att utföra ett uppdrag som bidrar till demokratin och jag tror de flesta tycker det är rätt kul. Det ger en spännande inblick i hur ett val och därmed också vår demokrati fungerar, säger hon.
I Linköping finns det 102 valdistrikt. På valdagen den 11 september 2022 kommer det finnas en vallokal öppen per distrikt. Röstmottagarnas uppgift blir att ta emot förtidsröster i lokalerna för förtidsröstning och röster på valdagen i någon av vallokalerna. Emelie kommer själv finnas på plats i stadshuset på valdagsnatten för att möta upp alla representanter som kommer in med räknade röster från vallokalerna.
"Det känns mäktigt"
- Jag ser mycket fram emot valnatten när alla röster kommer in. Vi är ett stort gäng från olika enheter som kommer vara på plats då och ta emot rösterna. Det känns mäktigt, verkligen demokrati i praktiken, säger hon.
Från den 24 augusti 2022 och fram till och med valdagen kommer det finnas ett femtontal lokaler öppna för förtidsröstning runt om i kommunen. Vilken vallokal man ska gå till, om man röstar på valdagen, står på röstkortet. Röstkortet kommer i brevlådan innan valet. Det är Emelies och hennes kollegors jobb att hitta och boka alla lokaler, för både förtidsröstning och röstning på valdagen.
- Det är en utmaning att hitta ett så stort antal lämpliga lokaler. Lokalerna ska vara tillgänglighetsanpassade, värdeneutrala och vara bra geografiskt placerade.
Från Linghem till Sydney
Emelie är uppvuxen i Linghem. Hon har en masterexamen i genusvetenskap som hon tog i juni 2021. Hon har också pluggat en kandidat i samhälls- och kulturanalys. Under den sistnämnda utbildningen passade hon på att göra en utbytestermin vid Western Sydney University i Australien.
- Även om det låter klyschigt så kan jag känna att jag blev mer säker i mig själv och på mina egna förmågor av att göra en utbytestermin på andra sidan jorden, säger hon.
Efter att ha bott i Stockholm en period har Emelie landat tillbaka hemma i Linköping. I januari 2022 började hon sin nya tjänst som kommunsekreterare och valsamordnare på kommunkansliet. Hon samordnar och fördelar alla arbetsuppgifter som är kopplade till valet.
- Det roligaste med tjänsten är att få jobba med något som känns otroligt viktigt och som är kärnan i vår demokrati. Det motiverar mig väldigt mycket och det känns jättekul.
Alla kommuner har enligt vallagen en valnämnd. I valnämnden sitter förtroendevalda politiker. Valnämnden är aktiv även när det inte är valår, men håller färre sammanträden då. Nu under våren startar en intensivare period.
- Jag är med på valnämndens sammanträden för att kunna svara på frågor och informera om hur valarbetet går, vi brukar kalla det för att vara föredragande tjänsteperson, säger Emelie.
Dags att öppna valförrådet
I kommunen finns ett förråd där alla saker som används vid allmänna val förvaras. I förrådet finns över 300 av de klassiska gröna valskärmarna, drygt 100 valurnor, vikväggar i kartong och ett femtontal skrivare.
- Det finns också en liten låda per vallokal med pennor, linjaler, tejp och annat som kan vara bra att ha i en vallokal. Vi har också över 100 små lampor i kartong. Varje vallokal får en lampa i fall att belysningen skulle vara dålig vid rösträkningen.
Emelie avslutar med att slå ett slag för att gå och rösta i september.
- De allmänna valen är medborgarnas viktigaste medel för att påverka de politiska besluten och utkräva ansvar av de förtroendevalda på både lokal, regional och nationell nivå. För att en demokrati ska fungera är det viktigt att så många som möjligt röstar. Alla röster är lika mycket värda. Att rösta är att bidra till en stark och välfungerande demokrati och som samhälle är demokratin det viktigaste vi har.
Text: Sofie Berlin