Hoppa till huvudinnehåll

Husbyggandet i trä ska öka

16 juni 2021 | Stadsplanering & trafik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Behovet av bostäder i Linköping är fortsatt högt. För att möta bostadsbristen och samtidigt nå klimatmålen behövs nya sätt att bygga på. Under tisdagens kommunfullmäktige antogs en träbyggnadspolicy i syfte att öka byggande i trä.

I Vallastaden finns i dag många hus med träfasader. Foto: Ida Gyulai

Policyn ska fungera som en vägledning och beskriva kommunens förhållningssätt vad gäller byggande i trä. Den uttrycker en tydlig politisk vilja för ett ökat träbyggande.

– Byggsektorn står inför stora utmaningar. Vi måste möta bostadsbristen men också minska den klimatpåverkan som byggande ger upphov till. Studier visar att träbyggnader i de allra flesta fall har betydligt mindre negativ klimatpåverkan än andra alternativ, vid i övrigt identiskt utförande. Trä är förnyelsebart, det går att återskapa så länge avverkningen inte sker snabbare än återväxten. Därför har vi formulerat en policy kring träbyggnation för att möjliggöra för ett ökat byggande i trä, säger Mikael Sonesson, miljöplanerare, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Fördröjer utsläpp av koldioxid

Småhus byggs redan i dag till största del av trämaterial. Det är däremot inte lika vanligt med stommar i trä för flervåningshus. Fram till och med 1994 var det inte lagligt att bygga flervåningshus med trästomme. Efter 1994 togs förbudet bort och i dag kan man bygga i valfritt material, så länge byggreglernas krav på funktion uppfylls.

– I policyn trycker vi på att det är fortsatt viktigt att bygga med god kvalitet - ingen tjänar på att hus ska rivas. Det som också är positivt med trä är att det lagrar kol så länge byggnaden står kvar vilket fördröjer utsläpp av koldioxid ut i atmosfären, säger Mikael Sonesson.

Offentlig aktör ger viktig roll

Det var politisk enighet kring träbyggnadspolicyn under kommunfullmäktiges sammanträde den 15 juni.

– Att implementera policyn är möjligt redan i dag men det kommer att ske en successiv utveckling. Som offentlig aktör har vi en viktig roll där vi kan ställa krav om byggande i trä vid marktilldelningstävlingar, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd med ansvar för miljö- och samhällsbyggnadsfrågor och samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Innovativa lösningar

Trä har sina utmaningar som organiskt material vad gäller brand och fukt. Det finns tekniska lösningar och ju vanligare träbyggandet blir, ju bättre blir lösningarna.

För att skapa kostnadseffektiva träbyggnader av god kvalitet är det viktigt att arbeta med erfarna entreprenörer och projektörer. Trä har helt andra egenskaper än exempelvis betong.

– Ett ökat träbyggande är en viktig del för att minska byggandets klimatpåverkan. Andra delar är till exempel att minska materialspill och använda återbruk av byggmaterial när det går. Det finns massor kvar att göra, säger Mikael Sonesson.

Text: Fanny Miles

Senast ändrad den 16 juni 2021

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut