Hoppa till huvudinnehåll

Musa Jallow blev vaktmästare tack vare återbruk

25 september 2020 | Arbete
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Återbruksbodarna som finns på tre av Tekniska verkens återvinningscentraler firade ett år under torsdagen. En av vinnarna på den här satsningen kommer från Gambia.

Musa Jallow utanför återbruksboden vid Malmen.

Han heter Musa Jallow och kom till Sverige för ungefär sju år sen. Han har haft svårt att hitta jobb, det har mest blivit ströjobb i byggbranschen. Sen öppnade återbruket på Tekniska verkens återvinningsstationer vid Gärstad, Ullstämma och Malmen.

Bakom ligger politiska beslut för att öka andelen saker som återanvänds, men också en tanke om att kunna erbjuda jobb för den som står långt från arbetsmarknaden.

Firar ett år

För att fira denna satsning bjöds det på tårta i återbruksboden vid Malmen. Kommunalrådet Fredrik Lunden (M) som har politiskt ansvar för arbetsmarknadsfrågor talade under firandet. På plats fanns också Tekniska verkens koncernchef Charlotta Sund, det är de som betalat bygget av bodarna.

Den tredje talaren var Musa Jallow. Han kan vara en av dem som tjänat mest på återbruket.

– Jag har jobbat, fikat och ätit tillsammans med människor som hela tiden pratat svenska med mig. Jag kan mycket bättre svenska nu än när jag började. Jag trivs i Linköping nu, sa han till dem som samlats för firandet.

 


Musa Jallow som fått jobb och kommunalrådet Fredrik Lundén (M)

I de tre återbruksbodarna har ungefär 30 personer som haft svårt att hitta jobb fått hjälp. De jobbar tre månader och meningen är att det ska hjälpa dem att få arbete.

Verkliga jobb

För Musa Jallow fungerade det. Han har numera ett vikariat som vaktmästare på Nygårdsskolan i Skäggetorp.

Fredrik Lunden (M) gillar historien om Musa Jallow. 

– Det här är verkliga jobb, det är inga enkla jobb men det är ett jobb som inte kräver någon utbildning. Det är därför vi är här i dag, det är viktigt att fira framgång.

Även Charotta Sund var nöjd.

– Det här har blivit en succé och det har det blivit tack vare samarbete. Vi behöver avsättning för varorna och vi behöver medarbetare som tar hand om besökarna som skänker saker, sa hon.


Charlotta Sund, Tekniska verken.

Det är kommunens enhet Arbetsmarknadscentrum som ser till att det finns personal i återbruksbodarna för att ta emot och sortera varorna.

Sen gäller det att hantera alla prylar. 750 000 kilo har tagits emot det första året, vilket är mer än någon räknat med.

Alla dessa möbler, kläder och böcker hämtas av hjälporganisationerna Erikshjälpen, Hjärta till hjärta och Stadsmissionen. De följer ett rullande schema som ger dem rätt att hämta varor var tredje vecka.

Charlotta Sund hade egentligen bara en önskan kvar:

– Vi kan bli bättre på en punkt. Det gäller att få Linköpingsborna att köpa mer second-hand så att vi verkligen kan bygga ett resurseffektivt samhälle.

Text och foto: Per Olsson

Senast ändrad den 25 september 2020

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut