Hoppa till huvudinnehåll

Nu börjar en ny Saga

23 juli 2021 | Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Mitt i centrum bland hotell och restauranger, bokstavligen ett stenkast från Stora Torget, ligger kulturpärlan Saga insprängd. En lokal som bär på anor så långt tillbaka i tiden som från 1930-talet, men som även står redo och rustad för framtiden.

Truels Olin, verksamhetschef för Kulturscener på Kultur och fritidsförvaltningen, sitter i Sagas stora salong. Foto: Jeppe Gustafsson

I samband med ljudfilmens stora genombrott på 30-talet svepte en biograf-boom över Sverige. Biograferna fyllde då en betydande funktion som mötesplats och var ett stort folknöje. Samtidigt hade funktionalismens formspråk fått sitt stora genombrott internationellt och kom därmed att tydligt prägla tidens biografarkitektur. Ett praktexempel på detta var biografen Saga i Linköping. Biografen invigdes 1939 och hela huset på Hantverkaregatan berömdes för sin funkisstil. De moderna ljusskyltarna som återfanns utanför Saga och på den avrundade husfasaden mot Stora Torget fick lokalpressen att kalla området för ”ett Broadway i miniatyr”.

Tillbaka till Saga

Saga hade från början sin entré på just Hantverkaregatan, där dagens hotellreception är belägen. Under tidens lopp kom den ursprungliga biograffoajéns yta dock att reduceras och entrén som vi känner till den ligger sedan länge via tvärstråket på Borgmästaregatan 9.

Sedan slutet av 90-talet har Kultur- och fritidsförvaltningen i Linköping ansvarat för verksamhet och drift av Saga. Här har Linköpingsborna kunnat ta del av teater, film, föreläsningar, konserter, stand-up-comedy och mycket mer. 1997 ändrades namnet på lokalen från Saga till Sagateatern, men i ett nyligen taget beslut har namnet ändrats tillbaka till ”bara” Saga. Detta för att inte begränsa uppfattningen om vilka typer av evenemang och aktiviteter som lokalen kan brukas för, men också för att alludera till lokalens ursprungliga känsla och funkisestetik som den nu har restaurerats för att påminna om.

Saga från förr med huvudentrén från hantverkaregatan. Okänt årtal men uppskattningsvis från tidigt 1940-tal. Foto: Folke Fromholtz

Westman-Wernerska stiftelsen

Med medel från Westman-Wernerska stiftelsen har Saga under de två senaste åren genomgått en etappvis restaurering med funktionalismens formspråk som ledstjärna.

– Ambitionen med restaureringen har varit att försöka återskapa Sagas forna glans samtidigt som vi har anpassat lokalerna till dagens behov som en attraktiv plats för scenkonsten, berättar Truels Olin, verksamhetschef för Kulturscener på Kultur och fritidsförvaltningen.

Funktionalismen kännetecknas ofta av stora ljusa ytor, svepande linjer och sparsmakade men varsamt utstuderade detaljer. I biografernas foajé ville man framkalla en för tiden lyxig känsla med detaljer i till exempel krom, glas och ädelträ. Spegelglasytor på väggar och i tak var inte ovanliga och nytt för tiden var att biljettkur, garderob och toaletter var inordnat i helhetskonceptet.

– Vi har renoverat och återskapat foajén, entrépartier och satt in nya salongsstolar och neonskyltar för att påminna om den funktionalistiska interiören som fanns när biografen byggdes. Vi har också målat, renoverat salongen, bytt ut alla elinstallationer och satt in nya larmsystem i lokalerna, beskriver Truels.

Den restaurerade foajén påminner om dåtidens funktionalistiska interiör.

Klassiska neonskyltar

Just neonskyltarna har rekonstruerats för att efterlikna originalskyltarna från 30-talet. Den klassiska formgivningen av skyltarna kommer också fungera som Sagas sigill i marknadsföring och kommunikation gentemot medborgarna. De nya salongsstolarna väcker även de en känsla av historiens vingslag när Truels beskriver vad han är mest nöjd med efter renoveringen.

– Jag är nog lite extra förtjust i hur bra det blev med salongsstolarna. Det känns nästan som att gå in och sätta sig på en biograf som när jag själv var liten. Annars så är det helheten som ger mig starkast upplevelse. Allt från att se de nya neonskyltarna till att komma in i foajén genom det nya dörrpartiet och sedan in i salongen.

Urpremiär i Sverige för Alfred Hitchcocks Psycho, 31 oktober 1960 på Saga i Linköping. Foto: Arne Gustafsson

Öppnar upp på nytt

Saga är en av mötesplatserna i Linköpings kommun som ingår i verksamhetsområdet Kulturscener tillsammans med Skylten, Agora, Arbis och Dansens Hus. Renoveringen av Saga har självklart inte bara haft som syfte att återskapa de klassiska funkismiljöerna, utan ett avgörande fokus har legat på att skapa riktigt bra förutsättningar för en både arrangörs- och publikvänlig lokal med perspektiv på allt från säkerhet, hållbarhet och upplevelse.   Idag står Saga redo att öppna upp sina dörrar för verksamhet så snart restriktionerna kring pandemin tillåter.  

 

Nyrenoverade salongen med klassiskt röda stolar.

– Jag hoppas på att vi inom en rimlig framtid får öppna upp Saga igen för att åter ge kulturaktörer och besökare möjlighet till spännande och intressanta scenupplevelser, säger Truels och berättar vidare om vad vi kan förvänta oss att få vara med om på Saga inom en förhoppningsvis snar framtid. 

– Det blir teater, dans, musik med mera. Allt från klassiska till samtida scenuttryck. Scenen är till både för kulturaktörer och arrangörer från föreningslivet och professionella aktörer på till exempel turné. Jag hoppas på att framtiden bjuder på ett brett spektra av olika kulturupplevelser på Saga!


Text: Mattias Grane
Foto: Jeppe Gustafsson

Senast ändrad den 23 juli 2021

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut