Precis bakom Ekholmsskolan ligger en skatepark utrustad med bumps, trappor, banks, gaps, rails och ledges av betong och stålrör. Parken är 18 år gammal och när den byggdes 2003, var den Nordens första betongpark, unik i sitt slag för skatevärlden. Nu är det dags för parken att upprustas och bli större.
– Skateboardåkning kommer fortsatt vara den röda tråden men vi utökar för olika slags åkning. Den gamla delen med street skate renoveras. Den nya delen får ett så kallat skate plaza med bowls, alltså en njurformad betongskål med olika djup, samt flera olika hinder, och en plats för roller derby, förklarar Elna Hammarström.
Elna Hammarström leder projektet med ombyggnaden av Skateparken i Ekholmen.
Evenemangstorg
Vid den nya delen kommer ett evenemangstorg att anläggas samt ett entrétorg med toaletter. Belysningen ska förbättras för att skapa en tryggare plats och miljön runt parken ska anläggas med växter och bänkar.
– Ambitionen är att skapa en vacker plats med olika ytskikt och beläggningar, planteringar, bänkar och grillplatser. Något som skiljer sig från hur det ser ut i dag med endast gräs och betong, säger Elna Hammarström.
– Vi vill att hela familjen ska kunna åka hit på utflykt och spendera en heldag här.
Vid pulsbanken kan man låna sport- och fritidsprylar.
Experter med i utformningen
För att utformningen av parken ska bli så bra som möjlig kontaktade Linköpings kommun Linköpings skateboardförening, Linköpings roller derby club och Hangaren för att ingå i projektgruppen. Ett av språkrören är Petter Ståhl, ordförande i Linköpings skateboardförening.
– Gruppen av skateboardåkare som ingått i projektet har fungerat som ett bollplank och fått bidra med kunskap och insamlade önskemål bland Linköpings skateboardåkare. Vi har fått påverka i alla delar som till exempel vilken typ av saker som ska byggas, vilket material saker ska byggas i och höjder och vinklar. Samarbetet med kommunen och de som ritat ytorna har fungerat jättebra, säger Petter Ståhl.
Han menar att en bra skatepark ska innehålla en stor variation som inkluderar alla nivåer av skicklighet och olika stilar där åkarna kan utvecklas och ha kul.
– Med utbyggnaden och renoveringen kommer det absolut att bli så då det finns tre olika delar med park, street plaza och en bowl.
Plats för Roller Derby
Att det anläggs en plats för Roller Derby ser Linnéa Faxén från Linköping Roller derby club, som också ingått i projektgruppen, som något positivt som kommer att öka sportens synlighet.
– Möjligheten att träna utomhus innebär framförallt två saker. Den ena är tillfällen att träna oftare, och på egen hand. Det är inte så många som åkt rullskridskor innan och det kräver en hel del övning innan man är stabil nog att börja tacklas. Den andra är att roller derby kommer att synas mer i Linköping vilket vi tror gör att fler kan hitta denna roliga lagsport som innehåller rullskridskoåkande, närkontakt, och taktik, säger hon.
Projektgruppen har kompromissat och hittat lösningar som tar hänsyn till flera perspektiv.
– Diskussionerna i projektgruppen har varit viktiga där vi som kommun har fått beakta åkarnas synpunkter och i samband med det utformat en park med hänsyn tagen till även till geotekniska delar som markens bärighet och områdets infrastruktur, säger Elna Hammarström.
Den gamla parkdelen kommer att renoveras. Den nya delen kommer att ligga i anslutning till befintliga skateparken.
Visualiseringsbild över hur skateparken kommer att se ut när den är klar. Illustration av: Mareld landskapsarkitekter
Öppnar våren 2022
Skateparken stängde för åkning i början av augusti och håller fortsatt stängt under ombyggnaden för att öppna igen våren 2022.
– Så fort som parken är klar och roller derby-banan är ledig kommer jag utmana någon på game of S.K.A.T.E, ungefär som kasta gris med skateboardtrick, och testa kanterna på scenen. Innan dess kommer jag bekanta mig med street plazan och se vilka saker där jag gillar mest, säger Petter Ståhl.
Linnéa Faxén ser också hon fram emot den nya delen för rullskridskor och roller derby.
– Jag kommer ge mig på roller derby-banan såklart! Vi längtar efter att prova banan och känna på underlaget.
Text och foto: Fanny Miles