Hoppa till huvudinnehåll

Linköpingslyftet ska stärka omsorgen

24 september 2020 | Omsorg & hjälp
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Äldreomsorgen står inför utmaningen att möta mer varierande och komplicerad vård och omsorg samtidigt som de ekonomiska förutsättningarna är begränsade och resurserna minskar. Denna trend ställer stora krav på att rätt kompetens utför rätt insatser för att säkra kvaliteten och patientsäkerheten.

Beslutet om Linköpingslyftet tas på äldrenämnden 24 september 2020. Foto: Mostphotos

Staten har gått ut med satsningen ”Äldreomsorgslyftet” där timanställd personal erbjuds vidareutbildning till vårdbiträde eller undersköterska under arbetstid.

Stor utmaning

- Kompetensförsörjningen är en stor utmaning för oss framöver. Vi behöver fler händer i vården men också anställda med rätt utbildning. Vårdbehoven kommer i framtiden vara mer komplexa så vi behöver rätt kompetens för att kunna möta vårdbehovet, säger äldrenämndens ordförande Liselotte Fager (KD).

Då äldreomsorgslyftet inte inkluderar tillsvidareanställd personal föreslås äldrenämnden göra en egen investering i kompetensutveckling för alla utförare av kommunal vård och omsorg riktat till tillsvidareanställd personal som vill och kan vidareutbilda sig till undersköterska. Därför kommer nu äldrenämnden göra en kompletterande satsning kallad ”Linköpingslyftet” för att kunna nå en bredare målgrupp och erbjuda utbildningsmöjligheter även för tillsvidareanställda.

Kompletterande satsning

Äldreomsorgslyftet, som är en överenskommelse mellan SKR och Kommunal är svårtolkat och det finns en del problem med satsningen, bland annat så innefattas inte privata utförare eftersom de inte är anslutna till SKR. Dessutom så efterfrågar utförarna mer utbildning för tillsvidareanställd personal, vilket nu tillfös med Linköpingslyftet.

- Mer resurser från staten till äldreomsorgen är välkommet, men det är synd att Äldreomsorgslyftet inte är genomarbetat och i många fall kan ge kommuner mer ansträngning. I Linköping har vi möjlighet att komplettera satsningen och göra något bra av det, den möjligheten har inte alla kommuner, avslutar Liselotte Fager (KD).

Beslutet tas på äldrenämnden 24 september 2020.

 

Senast ändrad den 23 september 2020

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut