Firande studenter har nu sprungit ut från gymnasieskolorna för sista gången. Studentmössor, glädjetjut och en hel del kreativa utspring har i två dagar varit i fokus på Linköpings gymnasieskolor. Två anhöriga per student fick vara på plats och tog emot med plakat, blommor och presenter. Precis som vanligt, trots allt.
Studentfirande från Anders Ljungstedts gymnasium.
Annorlunda vårterminen
Vårterminen har inte varit sig lik för gymnasieeleverna runt om i landet. I och med pandemin fick gymnasieskolorna snabbt ställa om till distansundervisning. Digitala lektioner med hemmet som skolbänk blev snabbt till vardag för tonåringarna.
– Både elever och personal har ställt om på ett mycket bra och snabbt sätt. Det är imponerande och alla är värda en extra eloge för det, säger Anders Jolby, utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör, samtidigt som han gratulerar studenterna till en väl genomförd skolgång.
Studentfirande från Katedralskolan.
Kampanjen ”Ett omtänksamt studentfirande”
Inför det något annorlunda studentfirandet lanserade Linköpings kommun kampanjen ”Ett omtänksamt studentfirande”. Detta för att påminna om det avstånd man bör hålla till varandra, för att under rådande omständigheter ändå kunna göra så mycket som möjligt av firandet. Tillsammans med kampanjen, och de riktlinjer som togs fram för hur många anhöriga som fick delta vid studentutspringen, har det gått bra ute på skolorna.
De allra flesta tog hänsyn till restriktionerna.
– Vi vill rikta ett varmt tack till såväl studenter som deras anhöriga, för det sätt de tagit ansvar och följt direktiven för årets annorlunda studentfirande. Även om det blev ett annorlunda studentfirande med mindre trängsel så innebar det också ett större utrymme för anhöriga att kunna möta och fira sin student, säger Carl Ragnarsson, avslutningsgeneral på Anders Ljungstedts gymnasium.
Till hösten planeras det för att gymnasieskolorna ska kunna öppna för undervisningen igen.
Text: Axel Svartling
Foto: Charlotta Flodén