Kommunstyrelsen ser en framtid där det ställs allt större krav på personalen i äldreomsorgen. Politikerna har därför gett i uppdrag åt kommunledningsförvaltningen att göra en utredning av vad som krävs för att öka utbildningsnivån.
– Detta är ett led i att trygga personalförsörjningen och vara en attraktiv kommunal arbetsgivare. Vi vill stärka undersköterskans roll och öka kvalitén i verksamheterna. Investeringar i personal kommer att skapa ett ökat engagemang för omsorgsyrkena, säger Denisé Cassel (KD), 1:e vice kommunstyrelseordförande och kommunalråd ansvarig för personalfrågor.
Äldreomsorgslyftet
Linköping är en av de kommuner som ska få ta del av statliga pengar i det så kallade ”äldreomsorgslyftet”. Där satsar staten 2,2 miljarder kronor under år 2020 och 2021. Det innebär att ungefär 10 000 personer kommer att kunna utbildas under det sista kvartalet i år om de studerar på halvtid. Linköping har i denna satsning fått 6,4 miljoner kronor.
– Äldreomsorgslyftet är en del i satsningen för att öka tillgången på personal med lämplig utbildning och erfarenhet för den omvårdnad som ska ges. En viktig förutsättning för att uppnå en god kvalitet inom äldreomsorgen är tillgången på personal med lämplig utbildning, säger Liselotte Fager (KD) äldrenämndens ordförande.
Resultatet av utredningen ska redovisas för politikerna i december i år.
Text: Linnéa Hellqvist och Per Olsson