Hoppa till huvudinnehåll

Äldre använder kommunens surfplattor mer och mer

7 september 2020 | Omsorg & hjälp, Covid-19
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
De äldre inom hemtjänsten har haft sommaren på sig att testa de surfplattor som kommunen lånar ut under coronapandemin. Det började med en app, men nu har de sju videosamtalsappar att välja mellan.

 – Jag upplever att surfplattorna används mer och mer säger, Joakim Jederström som är verksamhetsutvecklare inom välfärdsteknik/IT vid Social- och omsorgsförvaltningen.

Stötta

Det var i maj som kommunen köpte in 199 surfplattor. De skulle användas för att stötta hemtjänsttagare och boende i kommunens vårdbostäder, under pandemin. Äldre personer lever ofta i ett digitalt utanförskap, eller har en låg digital förmåga.

– Forskning visar att utbildning i och användning av internet via surfplatta eller telefon kan minska känslan av ensamhet, säger Joakim Jederström.

Enligt Joakim har det varit viktigt att både hemtjänstpersonal och hemtjänsttagare har fått lära sig använda plattorna i lugn och ro. En del har varit snabba med att komma i gång. För andra har det tagit längre tid.

- Det beror också på vilken nivå den anhörige är. Om även den anhörige är äldre kan det vara svårt. Då kan båda behöva stöd.

Komma igång

Joakim och hans två kollegor har varit ute hos hemtjänsttagare och medarbetare och stöttat för att de ska komma igång.

- Vi har upptäckt att det inte dröjer länge innan man trycker på skärmen. Kognitivt är det enklare än att använda skärmen än ett tangentbord.

I första hand är tanken att de äldre ska kunna ha mer kontakt med anhöriga via surfplattorna. Men plattorna ökar också möjlighet att komma i kontakt med samhällsservice och andra funktioner som kan ge stöd exempelvis med inköp.

Lyckat

134 surfplattor används nu i hemtjänsten och resten inom vårdbostäderna. Kommunen står för plattformen och 4G SIM-korten. 4G SIM-kortet innebär att plattorna kan användas i hemtjänsttagarens lägenhet, oavsett teknisk infrastruktur. Dessutom kan de användas i vårdbostäder där trådlöst nätverk saknas.

– Jag tycker det har varit väldigt lyckat eftersom många äldre med hemtjänst inte har internet eller trådlöst nätverk i sin egen bostad, säger Joakim.  I hela omsorgen (äldreomsorg, LSS-boenden, samt socialpsykiatrin inom individ och familjeomsorgen) finns det sedan tidigare 560 surfplattor.

Vårdbostäder

Det som ställde till problem i början av sommaren var videosamtalsapparna. För att kunna prata med varandra måste de som samtalar använda samma appar. Det kan vara Skype för privatsamtal, Skype for business, Messenger eller någon annan app.

- Vi klädde därför på plattorna totalt sju stycken appar som fungerar för videosamtal.

Laddas ner

Apparna kan ”skjutas ut” centralt utan att någon behöver gå in i varje enskild dator. Även konton kunde skapas centralt för Skype, men inte för de andra apparna.

– Där behövdes det mycket stöd. Det var mycket sådant i juni, säger Joakim. Intressant att notera är att de som får stöd vill ha mer stöd eftersom de blir mer intresserade och kunniga och upptäcker vad som är möjligt att göra med en surfplatta.

– Användarna blir flitigare och det är det vi vill åt, säger Joakim.

Text: Eva-Karin Strand Wåtz

 

Senast ändrad den 3 september 2020

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut