En av de större förändringarna är att antalet äldre med vård- och omsorgsbehov förväntas växa, samtidigt som det redan nu kan vara en utmaning att hitta personal att anställa i den branschen.
Statistik och nya prognoser från kommunens enhet Analys och utredningar visar att vi ganska snabbt behöver ställa om till nya förutsättningar.
– Vi har pratat länge om att antalet äldre kommer att öka, men nu är vi i ett läge där det kommer att synas tydligare. De som är 85 år och äldre kommer att öka väldigt mycket i Linköping de kommande tio åren, och personer som är 85-90 år och uppåt är ofta i behov av hjälp i vardagen. Det kommer att ställa krav på landets kommuner, säger Jimmy Lindahl som är gruppchef på enheten Analys och utredning.
– Vi behöver följa befolkningsutvecklingen noggrant, eftersom prognoserna är avgörande för hur vi planerar kommunens arbete. En del av förändringarna har vi redan börjat se och de måste vi agera på för att skattebetalarnas pengar ska gå till rätt saker, säger kommundirektör Paul Håkansson.
- En av de åtgärder som jag redan har fattat beslut om är att skapa två nya förvaltningar - Socialförvaltningen och Vård- och omsorgsförvaltningen, för att bättre kunna skapa verksamheter som kan hantera den här situationen. Det är ett första steg. Vi kommer att behöva göra mycket mer. Framtidens äldreomsorg kommer inte kunna se ut som den gör i dag, säger kommundirektör Paul Håkansson.
Antal personer över 85 år i Linköpings kommun
- år 2002: 2858 personer
- år 2012: 3970 personer
- år 2022: 4238 personer
- år 2032: 6251 personer enligt prognosen
- år 2042: 7378 personer enligt prognosen