Den som arbetar som röstmottagare måste vara 18 år fyllda och ha god förmåga att läsa, skriva samt förstå och prata svenska.
– I övrigt krävs inga särskilda kvalifikationer men valnämnden ser gärna att den som arbetar som röstmottagare är stresstålig, serviceinriktad, strukturerad och noggrann. Vi vill gärna att personen ska kunna samarbeta, ge god service och ha ett professionellt bemötande gentemot de som kommer och röstar. Viktigt är också att arbetet sker på ett rättssäkert sätt. Vid behov ska man kunna sätta gränser och vara tydlig kring hur det går till att rösta, förklarar Emelie Klinga, valsamordnare.
102 valdistrikt
I Linköpings kommun finns det 102 valdistrikt och därmed kommer det att finnas 102 vallokaler på valdagen. Beroende på var kommuninvånaren bor, tillhör man en särskild lokal. Var ens vallokal finns står på röstkortet som kommer i brevlådan. För många människor är det nästan högtidligt att rösta på självaste valdagen, som i år infaller söndagen den 11 september, men det finns även möjlighet att förtidsrösta.
– Förtidsröstningen pågår från 24 augusti till och med 11 september. I förtidsröstningen arbetar man dagtid med att ta emot förtidsröster i ett femtontal röstningslokaler runt om i kommunen. På valdagen den 11 september jobbar man från morgon till sen kväll i en av våra 102 vallokaler. Varje valdistrikt har en egen vallokal som bemannas av 6-8 röstmottagare, arbetet leds av en erfaren ordförande och en vice ordförande så det finns alltid någon erfaren att fråga, säger Emelie Klinga.
Riksdag, kommun och region
Valet den 11 september är till riksdag, kommun och region. Den som vill arbeta som röstmottagare på valdagen får ett arvode, den som arbetar som röstmottagare i förtidsröstningen får timlön. Ansökan som röstmottagare sker på Linköpings kommuns webbplats.
– Att arbeta som röstmottagare är ett arbete som bidrar till demokratin och jag tror de flesta tycker det är rätt kul. Det ger en spännande inblick i hur ett val, och därmed också vår demokrati, fungerar, säger Emelie Klinga.