Resultaten har gått ner något både gällande meritvärde och behörighet till gymnasiet, och utvecklingen ser ungefär likadan ut för både flickor och pojkar. Meritvärdet ligger i år på 227,7 poäng, åtta poäng lägre än förra årets 235,3. När det gäller behörighet till gymnasiet syns även där en svag minskning, från 84,7 till 83,2 procent.
- Vi har något lägre meritvärde och något lägre behörighet till gymnasiet än föregående år. Det är olika elevgrupper så det är svårt att jämföra dem med varandra. Nu analyserar varje skola sina resultat och utifrån det ser man över vilka eventuella åtgärder som behöver vidtas. Det handlar ju om att hela tiden justera undervisningen utifrån de elever man undervisar, säger Christel Horsak, avdelningschef grundskola.
En följd av pandemin
Liknande resultat som i Linköpings kommun syns i många andra kommuner runtom i landet. En möjlig orsak till nedgången kan vara en längre tids påverkan av pandemin.
- Två år med pandemi har nog visat sig i resultaten nu. Hög frånvaro bland fler elever och bland personal har så klart påverkan, men våra medarbetare har gjort ett fantastiskt arbete utifrån de förutsättningar pandemin medfört, säger Christel Horsak.
Fortsatt goda resultat trots nedgång
Även om resultaten har gått ner sedan 2021 ligger de fortfarande på en hög nivå jämfört med åren innan.
- Det är givetvis alltid roligare när resultaten höjs. Samtidigt ska man komma ihåg att undantaget 2021 så är det fortfarande den högsta gymnasiebehörigheten som vi uppnått sen 2016. Det viktiga nu är att analysera orsakerna och säkerställa att detta bara blir ett litet hack på kurvan uppåt och inte ett negativt trendbrott. Jag har högt förtroende för våra skolors arbete med att stärka skolresultaten i Linköping, säger Erik Östman, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.