Hoppa till huvudinnehåll

Artscape kommer till Linköping

24 augusti 2020 | Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Storskaliga väggmålningar och kreativa workshops – i höst kommer gatukonstorganisationen Artscape till Linköping för att förvandla tio husfasader till konstverk.

En muralmålning från Artscape 2017 som arrangerades i Värmland. Foto: Artscape

Mellan 28 september och 11 oktober kommer internationella och svenska konstnärer att samlas i fyra östgötska kommuner; Linköping, Mjölby, Motala och Åtvidaberg. De är här för projektet Artscape form och kommer att skapa gigantiska målningar, så kallade muralmålningar, på olika husfasader runt om i städerna.

– Det är oerhört glädjande att vi fått den här möjligheten att ha Artscape i Linköping. De visar alltid en spännande bredd på konstnärlighet i sina projekt som kommer förhöja upplevelsen av Linköping, säger Gustaf Appelberg (L), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Muralmålning från Artscape 2016 i Göteborg. Foto: Artscape

Augmented reality

Det är för sjunde året i rad som Artscape arrangeras i Sverige men det är första gången det sker i Linköping. Nytt för i år är Artscape form med fokus på ny teknik. Det innebär att konstverken kommer vara integrerade med augmented reality – ett engelskt begrepp som på svenska betyder förstärkt verklighet. Tekniken kommer addera digitala element till de fysiska konstverken.

Lars-Ove Östensson, konsthallschef på Passagen i Linköping och projektledare, är stolt att tillsammans med övriga inblandade kommuner kunna erbjuda Artscape form till allmänheten.

– Extra roligt är det att framtidsstaden Linköping som förknippas med innovation och högteknologi får ett konstevenemang där gatukonst och den senaste teknologin möts. Det skapar något unikt och extra spännande, säger Lars-Ove Östensson, konsthallschef på Passagen i Linköping och projektledare.

Allmänheten kommer att via Artscapes app kunna interagera med muralmålningarna och uppleva en helt ny dimension av konsten.

– Det har experimenterats med augmented reality inom gatukonst tidigare, men aldrig så här storskaligt. Det blir ett stort och spännande nytt steg för den urbana konstformen, samtidigt som vi får bjuda på en helt unik upplevelse för besökarna, säger Daniel Wakeham och Tor Hedendahl, Artscapes grundare och konstnärliga ledare i ett pressmeddelande från Artscape.

Muralmålning från Artscape 2017 som arrangerades i Värmland. Foto: Artscape

Kreativa workshops

Internationella och svenska konstnärer kommer att delta och totalt tio muralmålningar kommer att göras i Linköping, åtta i centrala Linköping och en i Berga och en i Skäggetorp. Till två av dessa bjuds allmänheten in till kreativa workshops där vem som helst får vara med och skapa konst tillsammans med Artscape.

– Att Linköpings medborgare är med och deltar i det kreativa skapandet av sin omgivning ser vi som en självklarhet. När nu möjligheten att skapa blir mer tillgänglig hoppas vi också på att många ska inspireras av konsten och få ett än större intresse för kultur och dess värden, säger Gustaf Appelberg (L).

Vilka konstnärer som kommer att medverka och vilka byggnader som kommer att användas kommer att presenteras i ett senare skede.

Linköpings kommuns medverkan finansieras av Kultur- och fritidsförvaltningen, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Sankt Kors, Stångåstaden, Lejonfastigheter samt Event Group.

Text: Linnéa Hellqvist

Artscape är en ideell organisation som syftar till att inspirera människor och främja offentlig konst för alla. Projektet bidrar till att offentliggöra konst så att den inte begränsas till gallerier och museer.

Senast ändrad den 24 augusti 2020

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut