Möbeltrappan
Rekonditionering, renovering och återbruk av möbler ger både minskad klimatpåverkan och mindre kostnader i förhållande till nytillverkade möbler. Verksamheter i Linköpings kommun ska vid behov av nya möbler utgå från den så kallade möbeltrappan. Trappan är uppdelad i tre steg;
1) återanvänd
2) rekonditionera eller reparera
3) köp in återbrukade eller återbrukningsbara möbler.
– Det första steget är att återanvända befintliga möbler inom kommunen. Det kan finnas behov av möbler i en verksamhet samtidigt som en annan verksamhet har för många. Det andra steget är att reparera eller rekonditionera de egna möblerna. Det ska ske inom ramen för kommunens arbetsmarknadsservice och i andra hand av upphandlad leverantör. Det sista steget är att om behovet ändå finns av att köpa in möbler så ska det vara återbrukade eller åtminstone återbrukbara möbler, förklarar Nicklas Alsö, miljösamordnare, Linköpings kommun.
Ger jobb inom kommunen
Linköping är inte först ut med den cirkulära tanken kring möbler. Fler och fler kommuner upptäcker möjligheterna med att tänka cirkulärt som ett led i att se över hur världens resurser används på ett bra sätt.
– Som kommun är det viktigt att vi minskar våra CO2-utsläpp (koldioxid) och samtidigt hushåller med ekonomin. Möbelinköp för kommuner i Linköpings storlek landar på stora summor. Genom att tänka till kring hur vi utnyttjar de möbler vi redan har ger vi också jobb inom det egna ledet. Verksamheten Arbetsmarknadsservice, där personer i försörjningsstöd får möjlighet til en arbetslik aktivitet, tar emot uppdragen med att rusta upp och renovera gamla möbler så att de blir så gott som nya och kan återanvändas inom kommunens andra verksamheter. Det är cirkulärt, säger Nicklas Alsö.
Lappa och laga
Miljönyttan kan variera beroende på produkt och material. Forskningsinstitutet RISE menar på att klimatpåverkan kan minska med 20-60 % av återbrukad kontorsinredning jämfört med nyinköp. Utsläppen från transport av möbler uppväger i regel inte den klimatbesparing som uppnås vid återbruk. Höj- och sänkbara skrivbord samt kontorsstolar är exempel på möbler som fungerar bra för återbruk.
– Det är ju egentligen inget nytt, snarare något väldigt gammalt, att hushålla med de resurser vi har, laga och lappa och se över vad vi kan göra med de förutsättningar som finns. Vår förhoppning är att i alla fall 50 procent av kommunens framtida möbelinköp kommer att ske via återbruksavtalet, säger Nicklas Alsö.
Uppdraget att verka för en cirkulär ekonomi inom Linköpings kommun klubbades i kommunstyrelsen under 2019.