– Skolan har ett viktigt uppdrag där elever kan känna oro och vilja prata om läget. Barn och unga är ofta medvetna om världsläget och kan påverkas starkt av en intensiv nyhetsrapportering och ett stort flöde av information i sociala medier. För att göra barnens tillvaro så trygg som möjligt är det viktigt att kunna svara på deras frågor, även om vi som vuxna inte vet allt kan vi tillsammans prata om situationen, säger Åsa Strömberg, elevhälsochef.
Skolan bemöter oroliga tankar
Utbildningsförvaltningen har samlat information kring hur skolpersonal kan bemöta barn i oro eller kris med anledning av det som sker i Ukraina och omvärlden.
– Det är viktigt att barn och elever får känna trygghet och att vuxna i barnens omgivning inger hopp. Våra medarbetare inom skolan har god kunskap och erfarenhet kring hur man bemöter barn och unga i krissituation och det finns tillförlitlig information från myndigheter med råd och stöd, säger Anders Jolby, utbildningsdirektör.
Personalen inom skolan kan vara läraren, rektor, annan personal eller elevhälsoteam och de är alla ofta rustade för att svara på elevernas frågor, stötta och lugna.
– Situationen är inte ny. Många inom skolan har mött barn som varit på flykt och den här typen av situation kan trigga jobbiga känslor hos eleverna. Där läraren inte känner att hen räcker till finns elevhälsoteamet för att stötta eleven och vid behov prata med vårdnadshavare, säger Åsa Strömberg.
Källkritik minskar desinformation
Vid kriser och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk. Ett av de viktigaste råden under kriser och samhällsstörningar är att vara försiktig med att sprida information om man inte är säker på att den är tillförlitlig. Genom att söka information från olika källor, är det lättare att förstå huruvida informationen är korrekt eller inte.
– Våra medarbetare har vana vid att tillsammans med eleverna arbeta med källkritik. Flera yrkesgrupper inom skolan stödjer i arbetet, exempelvis våra fokusbibliotekarier. Att ge korrekt information utan spekulationer, är viktigt för att ge en riktig bild av vad som sker, säger Christel Horsak, avdelningschef , Utbildningsförvaltningen.
Råd och tips
Försvarsmakten har tillsammans med organisationen Bris tagit fram handfasta råd för hur föräldrar eller skolpersonal kan prata med barn om deras oro. Det finns också goda råd hos Skolverket, krisinformation.se, Barnafrid samt hos Råd & stöd och motsvarande hos Sveriges kommuner.
– Att undvika desinformation är oerhört viktigt, framför allt i sådana här lägen. Inom utbildningsförvaltningen sprider vi bara information som rör den egna förvaltningen i kontakt med barn, elever och vårdnadshavare, säger Anders Jolby.
Linköpings kommun följer händelseutvecklingen i Ukraina.