Medarbetare från Centrum för våldsbejakande extremism, vilket är en del av Brottsförebyggande rådet, gör just nu en turné genom landet. Linköpings kommun stod som värd när arrangemanget tog plats en heldag på Konsert & kongress, och bland gästerna fanns både politiker, kommunala verksamheter och andra parter, bland annat centrala elevhälsan, områdesteam, Ung puls och sociala insatsgruppen. Dessutom fanns polisen, ordningsvakter, Kriminalvården och andra på plats.
Förmiddagens föreläsare Carina Djärv och Marco Zamorano-Tóth gav åhörarna en kunskapsbaserad grund om fenomenet. Ett huvudfokus för CVE är att förebygga radikalisering. Åhörarna fick lära sig om risk- och stödfaktorer, att det är svårt att förutse, att radikalisering ofta går fort, och att det kräver samverkan mellan samhällets instanser för att upptäcka.
Civilsamhället är otroligt viktigt i sammanhanget eftersom en del personer som närmar sig extremism inte pratar med myndigheter.
– Det har varit toppen att det har varit en sådan bredd i olika grupper av yrkesverksamma. Det var också en pigg och diskussionslysten grupp, vilket var kul, säger Marco Zamorano-Tóth
– När ni är ute och föreläser, hur tycker ni att kunskapsnivån är bland de som lyssnar?
– Det är olika, men det beror mycket på hur länge man har jobbat på sin position. Det brukar vara en blandning, några som har bra erfarenhet och några som har lite mindre.
Stödtelefon för yrkesverksamma
Ett mycket viktigt inspel var att CVE har en stödtelefon. Den är till för yrkesverksamma, främst i kommuner och myndigheter på lokal nivå, som behöver stöd i det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism. Över hälften av landets kommuner har kontaktat stödtelefonen. Mer information finns på cve.se
– Om man får problem och utmaningar på det här området så ska man inte sitta själv med det. Då finns det stöd och hjälp att få. Man kan höra av sig till oss, och om vi inte kan hjälpa till så har vi ett brett kontaktnät och kan slussa vidare till andra aktörer och andra kommuner för att utbyta erfarenhet. Hör av er, hellre en gång för mycket än en gång för lite.
Övning med grund från verkligheten
Under eftermiddagen stannade ungefär hälften av åhörarna kvar för att delta i två olika case-övningar. Flera grupper sattes samman med olika yrkeskompetenser och infallsvinklar. I övningen hade en pojke i högstadieåldern agerat på ett oroväckande sätt. I grupperna ställdes frågor som “vad hade du i din profession gjort om du nåddes av den här informationen? Hade du samverkat med en annan myndighet? Hur påverkar sekretessen och hur hade du hanterat det?”
Vid genomgången visade det sig att övningen byggde på en verklig händelse, skolattacken i Eslöv år 2021. Det blev en tankeställare för deltagarna i övningen, med tanke på hur låg allvarlighetsgraden var när de första varningssignalerna kom om pojken, och hur det sedan eskalerade fort strax innan attacken genomfördes.
Budskapet var att ingen sitter på alla pusselbitar. Samverkan är nyckeln.
Linda Østergaard, rektor Skäggetorps förskolor, och Jens Eriksson, säkerhetssamordnare på Utbildningsförvaltningen.
– Dagen har varit intressant och väldigt viktig, hur vi kan bygga broar och lära oss hur vi förebygger radikalisering. Vi behöver mer samverkan för att lyckas, säger Linda Östergaard.
– Det är väldigt bra att vi får den här samverkansytan mellan olika förvaltningar och olika roller i samhället. Att alla får höra samma sak samtidigt, att CVE:s kunskaper sprids över hela samhället. Det är också viktigt att sprida att det faktiskt finns en plan för att hantera det här, på skolan, det finns planer för socialtjänst och polis, det tycker jag är superviktigt, säger Jens Eriksson, säkerhetssamordnare på Utbildningsförvaltningen.
– Vi ligger redan rätt så långt fram i de här frågorna på vår förvaltning. Det vi behöver jobba mer med är att fortsätta utöka samverkan med polis och socialtjänst, avslutar Jens Eriksson.
Text och foto: Björn Öberg