Den 25 november uppmanar FN hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Över hela världen och i Sverige lyser samhällen upp kända byggnadsverk i orange den här dagen.
– Självklart ska även Linköping manifestera mot det oacceptabla våld som många kvinnor utsätts för. Vi kan aldrig acceptera att kvinnor på det här sättet fråntas sina mänskliga rättigheter, säger borgmästare Lars Vikinge.
Färgväxla
Linköpings kommun förstärker i samarbete med Tekniska verken och Visit Linköping särskilda händelser under året genom att låta stadens offentliga utomhusbelysning färgväxla.
Att använda Linköping ljuskalender för att påminna om den här dagen är ett förslag från Anita Silfver. Hon är engagerad i Zonta International i Linköping, en global organisation som arbetar för att främja kvinnors rättigheter.
Våld mot kvinnor och flickor är ett utbrett folkhälsoproblem och en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna. Miljontals kvinnor Iever i länder där våld mot kvinnor inte är ett brott och i många fall leder våldet till att kvinnor och flickor mister sina liv.
Lagstiftning
– I Sverige finns lagstiftning mot våld i nära relationer, men mörkertalet är stort och problemet utbrett, säger Åsa Åbom, som samordnar jämställdhetsfrågor inom Linköpings kommun.
Våldet mot kvinnor har många former. Det finns i hemmet, i nära relation, som sexuella trakasserier, näthat, kvinnlig könsstympning, barnäktenskap, trafficking och sexuellt våld i krig. I förlängningen av våld ingår också mord.
Under vecka 47, den 22-28 november, uppmärksammar Linköpings kommun en vecka fri från våld med kampanjen Ta snacket.
Text: Eva-Karin Strand Wåtz