Resultatet av proverna kom under torsdagen 23 juli och avrådan gäller tills en ny mätning visat att bakteriehalten minskat. Linköpings kommun ska under torsdagen sätta upp skyltar vid badplatsen.
Sju bra sjöar
Sammanlagt är det fjorton badplatser som provtagits. Elva av dem är utan anmärkning, men utöver badet i Brokind får också baden i Amundebosjön i Ulrika och Lillsjön nära Nykil anmärkningar. Vid de två senare anges vattnet som tjänligt med anmärkning – det betyder att bakteriehalten är något förhöjd men att det fortfarande går att bada.
Det är Kolibakterier och intestinala enterokocker som påträffats, det är bakterier som finns i avföring från både människor och djur. Varför halterna av bakterier blivit höga i just Brokind är oklart. De kan komma från fåglar om en stor flock befunnit sig på stranden, de kan också komma från människor eller andra djur. Gödsling med naturgödsel, läckande avloppsrör eller avlopp som svämmat över kan också vara orsaker.
Ofta tillfälligt
Oftast handlar det om tillfälliga föroreningar som försvinner med tiden. Vid badet i Brokind tas nya prover under fredagen – 24 juli – och svar på dessa väntas under kommande vecka.
De badplatser som enligt den senaste provtagningen har bra vatten är: Höversby vid Hövern, Hulta vid Järnlunden, Viggeby vid Järnlunden, Västerby vid Lilla Rängen, Bestorp vid Stora Rängen, Stafsäter vid Stora Rängen och Bankekind vid Svinstadsjön.
Dessutom finns fyra mätplatser i Stångån som också påvisat bra vatten. Dessa finns i Sturefors, Hjulsbro, Badlagunen vid Johannelund samt längre ut i ån nära lagunen.
Linköpings kommun tar regelbundna prover vid de 21 badplatser som kommunen ansvarar för.
Vattenproverna kan få bedömningen tjänligt, tjänligt med anmärkning eller otjänligt. Om vattnet bedöms som otjänligt betyder det att bakteriehalten är så hög att badande kan bli sjuka om vattnet sväljs. Vid bedömningen tjänligt med anmärkning har vattnet en något förhöjd bakteriehalt, men det går fortfarande att bada.