Hoppa till huvudinnehåll

Fokus på trygghet i Berga - 300 nya lägenheter byggs

15 december 2021 | Stadsplanering & trafik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Berga centrum utvecklas med 300 bostäder, handel och olika servicefunktioner. Offentliga torgytor och handelsstråk ska göra centrumet livfullt och öppet.

Ny centrumförtätning med handel, service och 300 bostäder ersätter nuvarande centrumbyggnad.

Nu har samhällsbyggnadsnämnden beslutat att ge ett positivt planbesked för att utveckla Berga centrum.

– Detta är ett högprioriterat projekt som ligger mig varmt om hjärtat. Att Linköpings kommun kan samverka med flera aktörer på byggmarknaden i ett sådant här projekt är väldigt positivt. Vi behöver vara flera för att skapa nya bostäder och ett tryggare Berga, säger Muharrem Demirok (C) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Bostäder

Enligt förslaget ska det bli bostäder, handel och servicefunktioner i Berga centrum (Laken 3 och Laken 5). Den gamla centrumbyggnaden rivs. Fokus ligger på att bygga för att skapa trygghet och främja klimatsmarta val.

Det är byggaktören Ica fastigheter AB som vill genomföra stadsdelsomvandlingen av Berga centrum tillsammans med Stångåstaden, Heimstaden och HSB Östergötland. Målet är att skapa ett mer levande och öppet stadsdelscentrum. Byggnadernas utformning och placering ska bidra till miljöer som skapar trygghet.

Trygghetsskapande

Planarkitekt JoAnna Strömberg Fransson på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen har varit med och besvarat ansökan om plan.
– Äntligen kan detaljplanearbetet påbörjas för Berga Centrum. Det är ett speciellt projekt där vi vill arbeta trygghetsskapande och med ett stort fokus på dialog, säger hon.

Under våren 2017 bjöd Linköpings kommun in personer som bor i Berga eller på annat sätt har anknytning till stadsdelen till samtal om hur man ser på att leva och bo i Berga. Dialogen kallades Mitt Berga.
– För oss är det viktigt att i det kommande detaljplanearbetet fånga upp det som framkom i de tidigare dialogerna och fortsätta föra en öppen dialog med Bergas invånare och besökare, säger Frida Lindebäck, enhetschef på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Knyter an

Kommunen kommer att arbeta vidare för att skapa ett centrum som knyter an till de tänkta urbana stråken, Vistvägen och Söderleden. Det planeras även ett cykelstråk längs Vistvägen som ska förstärka pendlingsmöjligheterna. Detta knyter även an till stadsdelsnoden och den planerade mobilitetshubben.
– Det är viktigt att behålla kopplingen mellan Berga Centrum och Berga by och utveckla så att dessa två knutpunkter kan drar nytta av varandra. Det finns säkert samordningsvinster, säger JoAnna.

Växer

Planen är att Berga centrum samt anslutande markområden successivt ska utvecklas som en stark stadsdelsnod och ett komplement till innerstaden. Det är tänkt att bli en naturlig mötesplats i sydöstra Linköping. Utifrån Berga centrum placering ses platsen som en nod för rörelse (mobilitet) och möten. Detta ligger i linje med den planerade förändringen av
Y-ring i enlighet med förslag till Utvecklingsplan för Linköpings ytterstad
(Utställningshandling, april 2021).

Genom att Berga äng binder samman Berga med Södra Ekkällan blir Berga en mer integrerad del av staden.

Klimatsmarta val

Ett viktigt mål för projektet är att främja klimatsmart byggande och boende.
Genom ett minskat fokus på bilägande, till förmån för elcyklar, bilpool och
andra delade mobilitetstjänster, ska projektet underlätta klimatsmarta val för de
som flyttar in.
I samarbete mellan Ica Fastigheter AB och kommunen pågår sedan en tid en studie där man undersöker möjligheterna till en mobilitetshub i Berga Centrum.
En mobilitetshubb är en fysisk plats som ger tillgång till olika delade mobilitetstjänster och som förenklar resande.

Text:Eva-Karin Strand Wåtz

Senast ändrad den 15 december 2021

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut