Hoppa till huvudinnehåll

Kolla in skulpturerna i Vikingstad och Trädgårdsföreningen

8 oktober 2020 | Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Linköpings kommun försöker på olika sätt locka Linköpingsborna att ta sig ut i naturen. Djur och växter skulpterade med motorsåg är ett sätt. De finns både i Vikingstad och centralt i Trädgårdsföreningen.

Bert Davidsson sågar fram motiv ur träd som sågats ner

Bert Davidsson har under fyrtio år finslipat sin teknik med motorsågen, både som skogshuggare och skulptör. Ekorrar, vildsvin, olika sorters fåglar och solrosor är något av det som växer fram med hjälp av hans såg.
En del konstverk har han tillverkat hemma och monterat på platsen, andra är formade ur högstubbar som lämnats kvar efter avverkning.

Bakom Krogfallstuga i Trädgårdsföreningen sitter tre små ugglor på en gran.

Detaljer

Man undrar över hur han med ett så klumpigt redskap som motorsågen kan ta fram så fina detaljer. Han har förstås sin erfarenhet och känsla för form och färg men han betonar att även utvecklingen när det gäller utrustningen har gjort jobbet lättare med åren.
– Det har på senare år kommit sågar som är lämpade för skulptering. Mindre motorsågar med till exempel batteri, mindre sågkedjor och svärd har gjort motorsågen till ett förträffligt skulpturverktyg. Internationellt har det blivit populärt att skulptera med motorsåg, säger Bert.

En ekorre i Trädgårdsföreningen fint skulpterad med motorsåg.

Uppdraget för Bert i Vikingstad har varit att gestalta och förstora upp djur som är naturliga fiender till granbarkborren. Myrbaggen är en sådan fiende, som Bert har skulpterat med sin såg. Men här finns också stubbar som blivit till stolar, svampar och ekorrar.

Stigen

Stigen går intill Lövhagsstigen som omger ett villaområde i Vikingstad.
– Vi ville göra skogen tillgänglig, skogsentréerna som fanns var inte så inbjudande och vi hade uppmärksammat att folk gick på gatan eftersom det inte fanns någon trottoar. För att undvika det kan den som promenerar nu ta sig fram på skogsstigen, säger kommunens skogförvaltare Thomas Weissenberg.

En uggla spanar ur en stubbe i Trädgårdsföreningen bakom Krogfallstugan.

Vid stigen i Vikingstad finns också en fauna-depå med död ved. Den drar bland annat till sig hackspett som är en naturlig fiende till granbarkborren.
– Det är trevligt med konstverk och samtidigt vill vi att folk ska stanna upp och reflektera. Vi vill lyfta upp att död ved har en funktion. Den är viktigt för att den gynnar den biologiska mångfalden, säger Thomas. 

Trädgårdsföreningen

Även i Trädgårdsföreningen har man tagit ner ett antal träd som angripits av granbarkborren och låtit Bert skulptera stubbarna. Thomas är mycket nöjd med resultatet av projektet

– Jag tycker att konstverken är jättefina. Jag har själv jobbat en del med motorsåg. Om man  har hanterat en såg så förstår man att det inte är lätt att få till ett konstverk, säger han.

Thomas har varit ansvarig för den delen av projektet i Vikingstad som har med åtgärder i skogen att göra. Projektledare har driftingenjör Bitte Nygren varit.  

Text och foto: Eva-Karin Strand Wåtz

 

 

 

 

Senast ändrad den 8 oktober 2020

Senaste nytt

Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad
Tyst minut och flaggning på halv stång den 11 februari
Linköping sänder kärlek till Örebro
Ung Zon - en ny identitet för ungdomsverksamheten
Samernas nationaldag firas den 6 februari
Därför byts busskurer ut