Idag är majoriteten av socialtjänstens enheter centralt lokaliserade. Genom att flytta ut delar av verksamheten till områden där behoven är stora kan socialtjänsten öka tillgängligheten och möjligheten att skapa relationer till boende i områdena.
– Tröskeln för att ta emot stöd och hjälp från socialtjänsten måste minska och det kan vi åstadkomma genom att vi finns på plats i stadsdelarna och lär känna familjer i området. På så sätt kan vi hjälpa barn och familjer med tidiga insatser, säger Annika Krutzen (M), kommunalråd och ordförande i social- och omsorgsnämnden.
Annika Krutzen (M), kommunalråd och ordförande i social- och omsorgsnämnden. Foto: Crelle.
Sedan augusti 2022 finns socialtjänsten med målgruppen barn och unga 0-21 år och deras familjer etablerade i Skäggetorp. Verksamhetens nära arbetssätt och samverkan med olika aktörer i området, bland annat de kommunala skolorna, har haft positiva effekter. Dialog och relationsskapande gör att fler familjer är öppna för att ta emot stöd i ett tidigt skede.
– Vi når familjer som vi tidigare inte har haft kännedom om och vi får personer att tacka ja till insatser som tidigare har sagt nej. Det blir tydligt för oss att vi måste fortsätta med de nära arbetssätten i fler stadsdelar, säger Annika Krutzén (M), kommunalråd och ordförande för social- och omsorgsnämnden.
Nära socialtjänst kommer att utgå från fyra geografiska områden - norr, syd, öster och väster - och varje område kommer att ha en bas med medarbetare som servar hela upptagningsområdet.
Under hösten ska Social- och omsorgsförvaltningen ha tagit fram ett förslag på genomförandeplan för förändringen.