Året var 1987. Linköping firade 700-årsjubileum som stad. Det var festligheter och evenemang. Dåvarande slöjdlärarutbildningen, Slöjdis, bidrog med några träskulpturer, hopsnickrade av spillvirke.
En var den iögonfallande Stinsen vid centralstationen. En annan var en dragspelare, som placerades på en bänk under ett träd på Lilla torget. Dragspelaren blev tyvärr utsatt för skadegörelse och placerades i ett förråd.
Hittade Dragspelaren i skogen
Snickarna Pål Rydberg och Patrik Ahrlid renoverade Stinsen förra året. Flera personer hörde av sig och berättade att Dragspelaren fanns ute i Jägarvallen. De åkte ut en kväll och hittade en medfaren dragspelare i en skogsbacke.
– Det skymde ute och Dragspelaren var en dyster syn. Han hade bara två fingrar kvar, inga fötter eller underben. Det som påminde om hans tidigare jag var att ansiktet var ganska väl bevarat, säger Pål Rydberg.
Pål Rydberg har renoverat den drygt 30 år gamla träskulpturen. Foto: Privat
Offer för 40-årsspratt
Att Dragspelaren hamnade där är i sin tur en historia. För att göra den kort blev en familj utsatt för ett spratt av några vänner. De hämtade honom ur förrådet och placerade träskulpturen i familjens trädgård till faderns 40-årsdag 1988. Senare baxade familjen iväg den till skogsbacken i närheten.
Efter mer än trettio år i ur och skur hade mycket av Dragspelarens leder murknat. Pål Rydberg och hans dotter Jenny Elmqvist har sågat upp en gammal vävstol och en säng för att få tag på tätvuxet och kvistfritt furuvirke. Nästan alla delar har bytts ut.
– Det svåra var att veta hur dragspelaren såg ut från början, men tack vare att familjen hade ett foto gick det att använda som förlaga, säger Pål.
Ove Nåbo (till vänster) var huvudlärare på slöjdlärarutbildningen och den som fick idén till träskulpturerna. Foto: Privat
Udda projekt
Dragspelaren har nu att få en ny plats på en sten i hörnet av gamla Folkets Park, där det också kommer att anläggas en lekpark intill. På Linköpings kommun är det Erik Bjäresten på stadsmiljökontoret som varit projektledare för Dragspelaren.
– Det här är ett lite udda projekt jämfört med vad vi brukar göra i stadsmiljön, men det är definitivt roligt att få göra något som vi tror kommer göra många Linköpingsbor glada.
Text: Claes Lundkvist