Lorena Persson säger att söktrycket är lika högt som tidigare år.
– Det är de som inte lyckats få bostad som vänder sig till oss, säger Lorena.
Kombos uppgift är framförallt att hjälpa till med rådgivning i boendefrågor och att hitta bostäder åt studenterna. Lorena berättar att studenterna och särskilt de som kommer från andra städer, befinner sig i en utsatt position.
– Vi uppmanar dem att ta det de kan få i början även om det inte är det de vill ha i första hand. De har inte råd att vara kräsna.
Många väljer att bo kollektivt i en stor lägenhet åtminstone det första året som student.
Studentbostäder
Thomas Lilja, affärsområdeschef på Studentbostäder håller med om att det som vanligt är svårt med bostäder inför terminsstarten.
– Men de allra flesta kommer under hösten att lösa sin boendesituation.
Studentbostäder har 4 200 bostäder, 1 500 av dem är rum i korridorer.
– Cirka 6 000 studenter bor i Studentbostäders lägenheter. På universitetet studerar väsentligt många fler. Givetvis bor många studenter hos Stångåstaden och andra hyresvärdar i Linköping.
Vid terminsstarten har Studentbostäder cirka 1 000 lägenheter att hyra ut till nya studenter. Studenter som är nyantagna för första gången och som inte bor i Linköpings kommun har förtur till 400 av dem. 550 hyrs ut till internationella studenter via avtal med Linköpings universitet.
Det byggs
Studentbostäder jobbar för att få fler bostäder till studenter i Linköping.
– Just nu jobbar vi med att få till en byggstart för 85 studentlägenheter i Lambohov. Utöver det jobbar vi med detaljplaner för att bygga bostäder i främst Ryd och på Flamman i Gottfridsberg. Totalt jobbar vi med projekt som kan ge 400-500 nya bostäder, säger Thomas Lilja.
Ett större projekt pågår där Studentbostäder bygger om korridorbostäder till studentettor. Det ska resultera i 32 nya lägenheter.